Juhtúróval töltött gombafejek (Hajókonyha recept)
 
Elkészítési idő: 35 perc
Munkaidő: 20 perc
A recept forrása: Gixer
A recept nehézségi foka: 3
Helye a tartalomjegyzékben:   Előételek 
Cimkék: Előételek, Hústalan feltétek, Főétel előtt, Sörözés, borozás, Teaparti, Böjt, Töltött, Csőben sült, Sós, Meleg, Tejtermékek

Hozzávalók 4 személyre:

kalória
(kcal)
fehérje
(g)
zsír
(g)
szénhidrát
(g)
rost
(g)
koleszterin
(mg)
ízlés szerint kakukkfű 0 0 0 0 0 0
1 evőkanál zsemlemorzsa 344 10.2 0.9 73.3 4.2 0
ízlés szerint fehérbors 0 0 0 0 0 0
10 dkg margarin ? ? ? ? ? ?
4 gerezd fokhagyma 134 6.8 0.1 26.3 0.8 0
20 dkg juhtúró 283 18.2 21.1 3 0 12
40 dkg csiperke gomba 39 5.9 0.2 3.3 1.9 0
az adatok tájékoztató jellegűek, hiányosak (?) és 100g alapanyagra vonatkoznak
Körülbelül egyforma nagy fejeket válasszunk. Ha túl nagyok a gombafejek 2-3 percig főzzük őket elő, citromos, sós vízben. A gombákat megtisztítjuk és kitörjük belőlük a szárat. Egy kivajazott tepsibe tesszük őket, üregükkel felfelé, belsejüket kissé megborsozzuk. A szárakat feldaraboljuk. Egy serpenyőben felhevítjük a vaj felét, megpirítjuk a gombaszárakat, majd belereszeljük a fokhagymát és fűszerezzük kakukkfűvel, ha kihűlt összekeverjük a sajttal, és a gombák üregébe púpozzuk a masszát. Megszórjuk zsemlemorzsával, a tetejére daraboljuk a maradék vajat, gondolatnyi vizet öntünk alá, majd 175 fokos sütőben, felső lángnál 15 percig sütjük.