Grillezett tonhal provanszi fekete vajjal (Hajókonyha recept)
 
Elkészítési idő: 40 perc
Munkaidő: 20 perc
A recept forrása: Gixer
A recept nehézségi foka: 3
Helye a tartalomjegyzékben:   Halak 
Cimkék: Halak és hidegvérűek, Főétel, Szabadban, Meleg nyári napokra, Sörözés, borozás, Buli, Hétvégi ebéd, Hirtelen sült, Grillsütő, Sós, Meleg, Húsfélék, Zöldség, Kímélő, Reform konyha

Hozzávalók 4 személyre:

Grillezett tonhal provanszi fekete vajjal
kalória
(kcal)
fehérje
(g)
zsír
(g)
szénhidrát
(g)
rost
(g)
koleszterin
(mg)
80 dkg tonhal 227 21.5 15.5 0 0 70
1 evőkanál provance-i fűszerkeverék ? ? ? ? ? ?
ízlés szerint konyhasó 0 0 0 0 0 0
ízlés szerint bors 0 0 0 0 0 0
2 db citrom 31 0.4 0.6 2.3 5.3 0
4 evőkanál olívaolaj 901 0 99.6 0 0 0
az adatok tájékoztató jellegűek, hiányosak (?) és 100g alapanyagra vonatkoznak

Provanszi fekete vaj (tapenade)
kalória
(kcal)
fehérje
(g)
zsír
(g)
szénhidrát
(g)
rost
(g)
koleszterin
(mg)
1 teáskanál dijoni mustár ? ? ? ? ? ?
3 db szardella ? ? ? ? ? ?
1 dl olívaolaj 901 0 99.6 0 0 0
1 üveg kapribogyó 0 0 0 0 0 0
1 üveg olívabogyó 138 1.4 13.9 1.8 2.4 0
az adatok tájékoztató jellegűek, hiányosak (?) és 100g alapanyagra vonatkoznak

Grillezett tonhal provanszi fekete vajjal
8 evőkanál tapenade-ot elkeverünk a fűszerkeverékkel és tálalásig behűtjük. A tonhalat vastag szeletekre vágjuk, borsozzuk, az egyik citrom levével megcsepegtetve, 20 percre félretesszük. olívaolajjal megkenve, közepes magasságra helyezett grillrácson, mindkét oldalát megsütjük. A külseje legyen barna, de a közepe rózsaszínű. a halszeleteket sütés után sózzuk, majd a tetejükön elosztjuk a tapenad-ot.
Citromgerezdekkel és párolt rizzsel tálaljuk.

Provanszi fekete vaj (tapenade)
A magozott fekete olívát, a lecsepegtetett kapribogyót (kis üveg) a botmixer poharába öntjük, hozzáadjuk a szardellafilét és a mustárt. Kissé összezúzzuk, majd az olívaolajjal is átkeverjük. Figyeljük, hogy kissé darabos maradjon. Pirítósra kenve, mártogatósnak adhatjuk vagy húsokat tölthetünk vele.
Olívaolajjal leöntve, hűtőben két hétig is eláll, ha megmarad.