Medvehagymaleves (Hajókonyha recept)
 
Elkészítési idő: 35 perc
Munkaidő: 15 perc
A recept forrása: Kriszti
A recept nehézségi foka: 2
Helye a tartalomjegyzékben:   Levesek 
Cimkék: Levesek, Főétel előtt, Böjt, Húsvét, Hétvégi ebéd, Főtt, Sós, Meleg, Zöldség, Tésztafélék, Kímélő

Hozzávalók 4 személyre:

kalória
(kcal)
fehérje
(g)
zsír
(g)
szénhidrát
(g)
rost
(g)
koleszterin
(mg)
1 db zsemle 147 5.1 0.4 30.8 0.5 0
ízlés szerint bors 0 0 0 0 0 0
ízlés szerint konyhasó 0 0 0 0 0 0
1 teáskanál étkezési keményítő 344 0.5 0 86 0 0
5 db tojássárgája 54 2.4 4.9 0.1 0 272
2 dl tejszín 372 21.5 30.6 2 0 90
3 dl száraz fehérbor 70 0 0 16 0 0
1 evőkanál margarin ? ? ? ? ? ?
50 dkg medvehagyma ? ? ? ? ? ?
az adatok tájékoztató jellegűek, hiányosak (?) és 100g alapanyagra vonatkoznak
A finomra vágott medvehagymát a felforrósított vajon átpároljuk, majd felöntjük annyi vízzel amennyi ellepi és puhára főzzük. Közben a kockára vágott zsemlét aranybarnára pirítjuk a sütőben. A leveshez adjuk a borban elkevert keményítőt és újraforraljuk. Sózzuk, borsozzuk és a tűzről levesszük. Egy merőkanálnyi levessel elkeverjük a tejszínt és a tojássárgájákat és folytonos keverés mellett a levesbe visszaöntjük.
A zsemlekockával megszórva tálaljuk.