Cukkinifelfújt (Hajókonyha recept)
 
Elkészítési idő: 50 perc
Munkaidő: 25 perc
A recept forrása: Emese
A recept nehézségi foka: 3
Helye a tartalomjegyzékben:   Zöldséges ételek 
Cimkék: Előételek, Köretek, Hidegkonyhai készítmények, Főétel előtt, Főétel mellé, Meleg nyári napokra, Böjt, Buli, Rakott, Csőben sült, Sült, Párolt, Sós, Meleg, Hideg, Zöldség, Tejtermékek, Kímélő, Reform konyha

Hozzávalók 4 személyre:

kalória
(kcal)
fehérje
(g)
zsír
(g)
szénhidrát
(g)
rost
(g)
koleszterin
(mg)
1 kg cukkíni 31 1.5 0.4 5.3 0.8 0
1 fej vöröshagyma 40 1.2 0.1 8.3 3.1 0
3 gerezd fokhagyma 134 6.8 0.1 26.3 0.8 0
40 dkg paradicsom 22 1 0.2 4 1.8 0
1 maréknyi rukkola 0 ? ? ? ? ?
3 evőkanál olívaolaj 901 0 99.6 0 0 0
1 dl tejföl (20%) 216 3.3 20 3.9 0 110
1 kávéskanál rozmaring 0 0 0 0 0 0
1 evőkanál méz 327 0.4 0 81 0 0
ízlés szerint bors 0 0 0 0 0 0
2 evőkanál zsemlemorzsa 344 10.2 0.9 73.3 4.2 0
ízlés szerint konyhasó 0 0 0 0 0 0
az adatok tájékoztató jellegűek, hiányosak (?) és 100g alapanyagra vonatkoznak
A paradicsomot meghámozzuk és kockára vágjuk. A vörös- és fokhagymát finomra metéljük. Egy evőkanál olajon a hagymaféléket megpároljuk, belekeverjük a paradicsomot, a mézet, a rozmaringot és sózva, borsozva összefőzzük, végül a tűzről levéve, belekeverjük a rukkolát. A felkarikázott cukkínit egy evőkanál olajon megpirítjuk. A maradék olajjak kikent tepsibe rétegezzük a cukkínit és a paradicsomos masszát, a tetejére cukkíni kerüljön, majd rásimítjuk a tejfölt és meghintjük zsemlemorzsával. 175 fokra előmelegített sütőben 20-25 perc alatt megsütjük.
Hidegen előételként, melegen grill húsok mellé köreteként adható.