Scsí (Hajókonyha recept)
 
Elkészítési idő: 120 perc
Munkaidő: 35 perc
A recept forrása: Gixer
A recept nehézségi foka: 3
Helye a tartalomjegyzékben:   Levesek 
Cimkék: Levesek, Főétel előtt, Hideg téli napokra, Macskajajra, Főtt, Sós, Meleg, Húsfélék, Zöldség

Hozzávalók 4 személyre:

kalória
(kcal)
fehérje
(g)
zsír
(g)
szénhidrát
(g)
rost
(g)
koleszterin
(mg)
2 db húsleveskocka (marha) 170 17.3 4 16.1 0 0
ízlés szerint konyhasó 0 0 0 0 0 0
ízlés szerint feketebors 0 0 0 0 0 0
2 dl tejföl (20%) 216 3.3 20 3.9 0 110
5 dkg vaj 372 27.7 28.1 1.6 0 100
3 db babérlevél 0 0 0 0 0 0
3 db paradicsom 22 1 0.2 4 1.8 0
1 db póréhagyma 37 2.2 0.3 6.3 2.3 0
3 gerezd fokhagyma 134 6.8 0.1 26.3 0.8 0
1 fej vöröshagyma 40 1.2 0.1 8.3 3.1 0
2 db fehérrépa 30 1.2 0.1 5.9 7.5 0
3 db sárgarépa 40 1.2 0.2 8.1 3.4 0
40 dkg fehérkáposzta 65 1.1 0.2 14.7 2.7 0
40 dkg marhacomb 231 19 18 0.6 0 70
az adatok tájékoztató jellegűek, hiányosak (?) és 100g alapanyagra vonatkoznak
A marhahúst 1.5 l leveskockával ízesített vízben megfőzzük. A levéből kivéve, vékony csíkokra vágjuk. A forró húslevesbe rakjuk az apróra vágott káposztát, és megvárjuk, míg újból felforr. Közben a vajon megpároljuk a felkarikázott zöldségeket és az apróra vágott hagymát. A zöldséget a levesbe tesszük és fél órát főzzük. Ezután hozzáadjuk a húst, a lehéjazott és felvagdalt paradicsomokat, az áttört fokhagymát és pár percig főzzük. A tejfölre tálaljuk.