Görög lencseleves (Soupa fakés) (Hajókonyha recept)
 
Elkészítési idő: 40 perc
Munkaidő: 10 perc
A recept forrása: Julcsi
A recept nehézségi foka: 2
Helye a tartalomjegyzékben:   Levesek 
Cimkék: Levesek, Főétel előtt, Szilveszter, Hétvégi ebéd, Főtt, Sós, Meleg, Savanyú, Zöldség, Reform konyha

Hozzávalók 4 személyre:

kalória
(kcal)
fehérje
(g)
zsír
(g)
szénhidrát
(g)
rost
(g)
koleszterin
(mg)
0.5 kg lencse 335 26 1.9 53 10.6 0
6 db paradicsom 22 1 0.2 4 1.8 0
3 db vöröshagyma 40 1.2 0.1 8.3 3.1 0
3 gerezd fokhagyma 134 6.8 0.1 26.3 0.8 0
ízlés szerint ecet 4 0.4 0 0.6 0 0
1 db babérlevél 0 0 0 0 0 0
1 ág rozmaring 0 0 0 0 0 0
1 evőkanál konyhasó 0 0 0 0 0 0
1 késhegynyi bors 0 0 0 0 0 0
2 evőkanál olaj 899 0 99.9 0 0 0
az adatok tájékoztató jellegűek, hiányosak (?) és 100g alapanyagra vonatkoznak
A lencsét két órára beáztatom. A paradicsomot forró vízbe mártom és a héját lehúzom, majd felaprítom, a hagymát apróra vágom. A lencsét leszűröm és egy fazékban hideg vízben felteszem főni. Mikor felforrt, hozzáadom a paradicsomot, a hagymát, a szétnyomott fokhagymagerezdeket, a babérlevelet, a rozmaringot és két kanálnyi olívaolajat. Sózom, borsozom és készre főzöm. Tálaláskor ecettel ízesítem, asztalra adhatjuk langyosan is.