Oldalas nyárson (Hajókonyha recept)
 
Elkészítési idő: 65 perc
Munkaidő: 20 perc
A recept forrása: Móni
A recept nehézségi foka: 3
Helye a tartalomjegyzékben:   Húsételek  Sertésből 
Cimkék: Húsételek, Főétel, Sörözés, borozás, Szabadban, Buli, Hétvégi ebéd, Sült, Főtt, Grillsütő, Nyárs , Sós, Édes, Csípős, Meleg, Húsfélék, Zöldség

Hozzávalók 4 személyre:

kalória
(kcal)
fehérje
(g)
zsír
(g)
szénhidrát
(g)
rost
(g)
koleszterin
(mg)
1 dl olaj 899 0 99.9 0 0 0
ízlés szerint konyhasó 0 0 0 0 0 0
6 db chili paprika 0 ? ? ? ? ?
2 evőkanál fehérborecet ? ? ? ? ? ?
2 evőkanál cukor 402 0 0 99.9 0 0
2 evőkanál mustár 169 5.7 6.4 22 0 0
3 dl sűrített paradicsom 110 5 1 20 0 0
4 fej vöröshagyma 40 1.2 0.1 8.3 3.1 0
4 db babérlevél 0 0 0 0 0 0
ízlés szerint bors 0 0 0 0 0 0
2 fej fokhagyma 134 6.8 0.1 26.3 0.8 0
1 kg oldalas 429 12 42 0.3 0 72
az adatok tájékoztató jellegűek, hiányosak (?) és 100g alapanyagra vonatkoznak
Az oldalast egy fej fokhagymával, vöröshagymával, 2 babérlevéllel, szemesborssal és sóval ízesített vízben főzzük 25 percig, majd lecsepegtetve hagyjuk kissé kihűlni és minden második csont között elvágva daraboljuk fel. Amíg fő, a a finomra aprított hagymaféléket pároljuk meg az olajon, majd a többi hozzávalót belekeverve, főzzük fel és botmixerrel pürésítsük. Kevergetve pároljuk, amíg besűrűsödik. Az oldalasdarabokat, a vastagabb, húsos oldalukon szúrjuk át 3 bambusznyárssal, úgy, hogy három oldalasdarab kerüljön, ujjnyi távolságra, egymás mellé. Kenjük be a húst vastagon a mártással és hagyjuk állni 20 percig. Közepes magasságra helyezett grillrácson süssük, forgatva, 15-20 percet.
Fóliában sült burgonyával és a megmaradt mártással tálaljuk.
Salátát kínáljunk mellé.