Gombakrémleves (Hajókonyha recept)
 
Elkészítési idő: 35 perc
Munkaidő: 15 perc
A recept forrása: Gixer
A recept nehézségi foka: 2
Helye a tartalomjegyzékben:   Levesek 
Cimkék: Levesek, Főétel előtt, Hétvégi ebéd, Böjt, Főtt, Sós, Meleg, Zöldség, Hideg téli napokra

Hozzávalók 4 személyre:

kalória
(kcal)
fehérje
(g)
zsír
(g)
szénhidrát
(g)
rost
(g)
koleszterin
(mg)
30 dkg erdei gomba 41 5.7 0.4 3.8 6 0
1 fej hagyma 39 1.2 0.1 8.3 1.3 0
5 dkg margarin ? ? ? ? ? ?
1 evőkanál finomliszt 345 13.5 1 70.4 0.2 0
2 dl tejszín 372 21.5 30.6 2 0 90
2 db tojássárgája 54 2.4 4.9 0.1 0 272
ízlés szerint fehérbors 0 0 0 0 0 0
ízlés szerint konyhasó 0 0 0 0 0 0
az adatok tájékoztató jellegűek, hiányosak (?) és 100g alapanyagra vonatkoznak
Az apróra vágott vöröshagymát vajban megpároljuk, hozzáadjuk az összevágott gombát, megsózzuk, meghintjük egy kevés őrölt borssal és lepirítjuk. Ha a levét elfőtte, megszórjuk liszttel, egy kissé tovább pirítjuk, majd felöntjük 1 l vízzel, esetleg csontlével, ha puhára főtt a gomba, botmixerrel összeturmixoljuk. Tálalás előtt tejszínnel elkevert tojássárgáját keverünk bele, de ezzel már ne forraljuk.
A levesbetéthez néhány szép szelet gombát, külön, pirítsunk meg, ezt helyezzük a leves tetejére, pöttyözzük meg a vajjal, amiben a gomba sült és tejszínnel.