Koktélrákos rizottó (Hajókonyha recept)
 
Elkészítési idő: 30 perc
Munkaidő: 30 perc
A recept forrása: Gixer
A recept nehézségi foka: 3
Helye a tartalomjegyzékben:   Hidegvérűek 
Cimkék: Előételek, Főétel előtt, Hétköznapi vacsora, Meleg nyári napokra, Sörözés, borozás, Buli, Hétvégi ebéd, Párolt, Sós, Meleg, Zöldség, Tejtermékek, Hidegvérűek, Gabonafélék

Hozzávalók 4 személyre:

kalória
(kcal)
fehérje
(g)
zsír
(g)
szénhidrát
(g)
rost
(g)
koleszterin
(mg)
1 dl tejszín 372 21.5 30.6 2 0 90
A ízlés szerint konyhasó 0 0 0 0 0 0
2 evőkanál olívaolaj 901 0 99.6 0 0 0
1.2 liter halalaplé ? ? ? ? ? ?
15 dkg parmezán sajt 375 22.6 29.7 1.6 0 0
2 dl száraz fehérbor 70 0 0 16 0 0
5 dkg margarin ? ? ? ? ? ?
3 gerezd fokhagyma 134 6.8 0.1 26.3 0.8 0
1 fej vöröshagyma 40 1.2 0.1 8.3 3.1 0
40 dkg carnaroli (rizottórizs) 0 ? ? ? ? ?
30 dkg koktélrák ? ? ? ? ? ?
1 csokor petrezselyemzöld 61 4.4 0.4 9.8 4.3 0
az adatok tájékoztató jellegűek, hiányosak (?) és 100g alapanyagra vonatkoznak
A koktélrákot, felengedve, lecsöpögtetjük. A bort és a halalaplevet felmelegítjük. Az olajban, pár perc alatt, üvegesre pároljuk a finomra vágott hagymát. Beleszórjuk a rizst és a kis darabokra szelt fokhagymát és ha a rizs is színt váltott, felöntjük a borral. Kevergetve hagyjuk, hogy a folyadék elillanjon, ne keverjük állandóan, mint a motolla, hanem percenként kétszer keverjük át. Ekkor kezdjük el hozzáadni az alaplevet, merőkanalanként adagoljuk, amikor a keverésnél meglátjuk az edény alját, jöhet a következő adag. Az utolsó merőkanál előtt beletesszük, a gőz fölött felmelegített rákot. Végül hozzáadjuk a vajat, a tejszínt és a parmezán felét. Két percet, a lángot kikapcsolva várjunk, amíg a sajt elolvad, majd azonnal tálaljuk, a petrezselyemzölddel és a megmaradt parmezánnal megszórva.