Pikáns csirkeleves tárkonnyal (Hajókonyha recept)
 
Elkészítési idő: 60 perc
Munkaidő: 20 perc
A recept forrása: Gixer
A recept nehézségi foka: 3
Helye a tartalomjegyzékben:   Levesek 
Cimkék: Levesek, Főétel előtt, Hideg téli napokra, Macskajajra, Sörözés, borozás, Hétköznapi vacsora, Hétvégi ebéd, Főtt, Sós, Meleg, Zöldség, Húsfélék

Hozzávalók 4 személyre:

kalória
(kcal)
fehérje
(g)
zsír
(g)
szénhidrát
(g)
rost
(g)
koleszterin
(mg)
ízlés szerint konyhasó 0 0 0 0 0 0
ízlés szerint feketebors 0 0 0 0 0 0
1 csokor tárkony 0 0 0 0 0 0
1 teáskanál mustár 169 5.7 6.4 22 0 0
1 evőkanál búzaliszt 350 12.3 1.3 76.3 4.4 0
1/2 db citrom 31 0.4 0.6 2.3 5.3 0
2 dl tejszín 372 21.5 30.6 2 0 90
25 dkg zöldborsó 89 7 0.4 14 4.3 0
1 kg csirkecomb 133 20.9 5.2 0.5 0 74
1 fej vöröshagyma 40 1.2 0.1 8.3 3.1 0
2 db sárgarépa 40 1.2 0.2 8.1 3.4 0
2 db fehérrépa 30 1.2 0.1 5.9 7.5 0
1 evőkanál napraforgó olaj 902 0 99.8 0 0 0
25 dkg csiperke gomba 39 5.9 0.2 3.3 1.9 0
1 db babérlevél 0 0 0 0 0 0
az adatok tájékoztató jellegűek, hiányosak (?) és 100g alapanyagra vonatkoznak
A combokat lebőrözzük, kicsontozzuk, a húst egycentis kockákra vágjuk. A csontokból és a bőrből liternyi vízzel alaplét főzünk. A hagymát megtisztítjuk, finomra aprítjuk, az olajon megfonnyasztjuk. A húst és a felkockázott zöldségeket rádobjuk, kevergetve, a hús fehéredéséig sütjük. A babérlevelet hozzáadjuk, megsózzuk, megborsozzuk. Felöntjük az alaplével. 15 percnyi főzés után hozzáadjuk a szeletekre vágott gombát, újabb 5 perc múlva a zöldborsót.A tejszínt a liszttel,a mustárral és a fél citrom levével összekeverjük, ezzel behabarjuk a levest. Ha felforrt az apróra vágott tárkonnyal fűszerezzük. Már ne főzzük sokáig, mert a tárkony íze hő hatására gyengül.