Tejespite (Hajókonyha recept)
 
Elkészítési idő: 30 perc
Munkaidő: 10 perc
A recept forrása: Gézuka
A recept nehézségi foka: 3
Helye a tartalomjegyzékben:   Sütőben sült tészták 
Cimkék: Tészták, Édességek, Desszert, Szabadban, Buli, Hétvégi ebéd, Csőben sült, Kemence, Édes, Meleg, Tojás, Gabonafélék, Tejtermékek, Gyümölcsök

Hozzávalók 4 személyre:

kalória
(kcal)
fehérje
(g)
zsír
(g)
szénhidrát
(g)
rost
(g)
koleszterin
(mg)
1 doboz sárgabarack befőtt 75 0.5 0.1 17 1.3 0
2 cl barackpálinka 0 ? ? ? ? ?
15 dkg baracklekvár ? ? ? ? ? ?
1 teáskanál zsír 898 0.1 99.7 0 0 100
1 ízlés szerint konyhasó 0 0 0 0 0 0
4 db tojás 66 5.4 4.8 0.3 0 274
8 dkg cukor 402 0 0 99.9 0 0
8 dl tejföl (20%) 216 3.3 20 3.9 0 110
16 dkg liszt 339 11.7 2.7 70.7 4.7 0
az adatok tájékoztató jellegűek, hiányosak (?) és 100g alapanyagra vonatkoznak
Egy tűzálló tálat a zsírral kikenünk. A sütőt 220 fokra előmelegítjük. A tészta hozzávalóit jól elkeverjük, majd a tálba öntjük. A forró sütőben 15-20 perc alatt aranybarnára sütjük. A felmelegített, szükség esetén kevés vízzel hígított, lekvárral bevonjuk, a befőttel díszítjük és a barackpálinkával leöntve, majd meggyújtva tálaljuk.
Ha a lángok kialudtak, kockára vágva vagy tortaszerűen szeletelve tálaljuk.
A palacsintához hasonló, de kevésbé munkaigényes tészta. Kemencében is készíthető.