Káposztás pogácsa (Hajókonyha recept)
Munkaidő: 30 perc A recept forrása: Molnárné A recept nehézségi foka: 3 Helye a tartalomjegyzékben: Sütőben sült tészták Cimkék: Tészták, Sörözés, borozás, Teaparti, Kártyaparti , Buli, Szilveszter, Farsang, Csőben sült, Kemence, Sós, Gabonafélék, Csípős, Zöldség Hozzávalók 4 személyre:
A káposztát lereszeljük és besózva fél órát állni hagyjuk, majd jól kicsavarjuk. A cukorból kiskanálnyit a tejbe szórunk, a többit a felhevített olajban megbarnítjuk és a káposztát hozzákeverve szép aranylóra sütjük. Többször keverjük meg, hogy ne égjen le. Borsozzuk meg és hagyjuk kihűlni. Közben a cukros tejben futtassuk fel az élesztő. Gyúrjuk össze a lisztet, a sót, a langyos zsírt, a tojássárgájákat, az élesztős tejet és annyi tejfölt, hogy rugalmas tésztát kapjunk. Langyos helyen kelesszük a duplájára. Nyújtsuk ujjnyi vastagra és kenjük meg a káposztával. Hajtsuk négyrét, negyed óra múlva ismét nyújtás és hajtogatás következik, amit még egyszer ismételjünk meg. Végül kétujjnyira nyújtva, cakkozzuk be a tészta tetejét, szaggassuk ki és felvert tojással kenjük le. Sütőpapírral bélelt tepsibe téve, negyedórás kelesztés után, 180 fokra előmelegített sütőben 15-20 perc alatt megsütjük. Lereszeljük a káposztát és félórára besózzuk. Kinyomkodjuk és az olajon a cukor¬ral, kevergetve szép barnára pirítjuk, erősen borsozzuk, majd kihűtjük. Összegyúrjuk a réteslisztet a margarinnal, a tejben megfuttatott élesztővel, a tojássárgájával, sóval és annyi tejföllel, hogy rugalmas tésztát kapjunk. Langyos helyen duplájára kelesztjük, majd ujjnyi vastagra nyújtjuk. Megkenjük a pirított káposztával, összehajtogatjuk, majd ismét kinyújtjuk. Ezt 3-4 szer ismételjük, végül 2-újnyi vas¬tagra kinyújtjuk. Tetejét rács alakban bevagdossuk és a tésztát nagy pogácsaszaggatóval kiszaggatjuk. A tetejét tojásfehérjével megkenjük, és 10 percet kelesztjük. Forró sütőben sütjük. | ||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||