Palóc gulyás (Hajókonyha recept)
 
Elkészítési idő: 120 perc
Munkaidő: 30 perc
A recept forrása: Gixer
A recept nehézségi foka: 3
Helye a tartalomjegyzékben:   Levesek 
Cimkék: Levesek, Főétel előtt, Hideg téli napokra, Macskajajra, Hétvégi ebéd, Szilveszter, Főtt, Sós, Meleg, Zöldség, Húsfélék, Hétköznapi vacsora, Bogrács

Hozzávalók 4 személyre:

kalória
(kcal)
fehérje
(g)
zsír
(g)
szénhidrát
(g)
rost
(g)
koleszterin
(mg)
1 kg marhacomb 231 19 18 0.6 0 70
3 evőkanál napraforgó olaj 902 0 99.8 0 0 0
2 fej vöröshagyma 40 1.2 0.1 8.3 3.1 0
2 gerezd fokhagyma 134 6.8 0.1 26.3 0.8 0
2 db sárgarépa 40 1.2 0.2 8.1 3.4 0
1 db fehérrépa 30 1.2 0.1 5.9 7.5 0
30 dkg zöldbab 41 2.6 0.3 6.8 1.9 0
1 teáskanál fűszerpaprika 342 13 4 63 0 0
1 kiskanál köménymag 0 0 0 0 0 0
2 db babérlevél 0 0 0 0 0 0
1 ízlés szerint majoránna 0 0 0 0 0 0
1 ízlés szerint feketebors 0 0 0 0 0 0
3 dl tejföl (20%) 216 3.3 20 3.9 0 110
1 evőkanál búzaliszt 350 12.3 1.3 76.3 4.4 0
ízlés szerint konyhasó 0 0 0 0 0 0
az adatok tájékoztató jellegűek, hiányosak (?) és 100g alapanyagra vonatkoznak
A finomra vágott hagymát és a szétnyomott fokhagymát egy leveses fazékban, a zsiradékon üvegesre pirítjuk, beletesszük a pirospaprikát, a nagyobb kockákra vágott húst – lehetőleg inas, faggyús részektől mentes sovány húst -, és nagyon kevés víz hozzáadásával, fedő alatt egy órát pároljuk. Ezután hozzáadjuk a rövidre vágott zöldbabot, a felkarikázott sárgarépát és petrezselyemgyökeret, a kockára vágott burgonyát, köménymaggal, majoránnával, őrölt borssal, sóval fűszerezzük, hideg vízzel leves sűrűségűre felöntjük és készre főzzük. Ha konzerv zöldbabot használunk, azt természetesen csak a végén adjuk hozzá. A liszttel elkevert tejföllel behabarjuk, és még egyszer kiforraljuk. Ha még ennél is testesebb levest akarunk, egy tojásból és lisztből csipetkét készítünk, és belefőzzük.Forrón adjuk az asztalra, friss puha kenyérrel.