Húsgombóc (Hajókonyha recept)
 
Elkészítési idő: 50 perc
Munkaidő: 15 perc
A recept forrása: Albi
A recept nehézségi foka: 3
Helye a tartalomjegyzékben:   Levesbetétek 
Cimkék: Levesbetétek, Főétel előtt, Főtt, Sós, Meleg, Húsfélék

Hozzávalók 4 személyre:

kalória
(kcal)
fehérje
(g)
zsír
(g)
szénhidrát
(g)
rost
(g)
koleszterin
(mg)
2 evőkanál olaj 899 0 99.9 0 0 0
2 db tojás 66 5.4 4.8 0.3 0 274
1 evőkanál tejföl (20%) 216 3.3 20 3.9 0 110
ízlés szerint konyhasó 0 0 0 0 0 0
ízlés szerint bors 0 0 0 0 0 0
1 teáskanál fűszerpaprika 342 13 4 63 0 0
3 gerezd fokhagyma 134 6.8 0.1 26.3 0.8 0
1 fej vöröshagyma 40 1.2 0.1 8.3 3.1 0
40 dkg lapocka (sertés) 286 17.5 23.9 0.3 0 72
az adatok tájékoztató jellegűek, hiányosak (?) és 100g alapanyagra vonatkoznak
A felforrósított olajban megpároljuk a reszelt hagymát, ha elkészült, a lángot eloltjuk és belekeverjük a zúzott fokhagymát és a paprikát. Ha kihűlt összegyúrjuk a darált hússal, a tojásokkal. a zsemlemorzsával és a tejföllel. Ízlés szerint sózzuk, borsozzuk, majd negyed órát pihentetjük. Diónyi gombócokat formálunk és a csendes forrásban lévő levesben 20 percig főzzük.