Kerti rakottas (Hajókonyha recept)
 
Elkészítési idő: 60 perc
Munkaidő: 20 perc
A recept forrása: Kicsibors
A recept nehézségi foka: 2
Helye a tartalomjegyzékben:   Zöldséges ételek 
Cimkék: Köretek, Főétel mellé, Hétköznapi vacsora, Böjt, Csőben sült, Rakott, Sós, Meleg, Zöldség, Tojás, Tejtermékek, Kímélő

Hozzávalók 4 személyre:

kalória
(kcal)
fehérje
(g)
zsír
(g)
szénhidrát
(g)
rost
(g)
koleszterin
(mg)
20 dkg zöldborsó 89 7 0.4 14 4.3 0
1 csokor sárgarépa 40 1.2 0.2 8.1 3.4 0
1 fej karfiol 29 2.4 0.4 3.9 2.9 0
1 fej zeller 31 1.4 0.3 5 4.2 0
2 dl tejföl (20%) 216 3.3 20 3.9 0 110
2 dl tej (2.8%) 60 3.4 2.8 5.3 0 10
4 db tojás 66 5.4 4.8 0.3 0 274
10 dkg karaván sajt 312 16.5 26.4 1.7 0 96
1 teáskanál étkezési keményítő 344 0.5 0 86 0 0
ízlés szerint konyhasó 0 0 0 0 0 0
ízlés szerint bors 0 0 0 0 0 0
1 csokor petrezselyemzöld 61 4.4 0.4 9.8 4.3 0
1 teáskanál margarin ? ? ? ? ? ?
az adatok tájékoztató jellegűek, hiányosak (?) és 100g alapanyagra vonatkoznak
Az ízlés szerint feldarabolt zöldségeket sós vízben roppanósra főzzük. lecsepegtetve félre tesszük, közben a reszelt sajt és a finomra metélt petrezselyem felét elkeverjük a tejjel, tejföllel és a négy tojással, sózzuk borsozzuk. Vajjal kikent tűzálló tálba halmozzuk a zöldségeket és leöntjük a tojásos masszával. A tetejére szórjuk a maradék sajtot. 170 fokra előmelegített sütőben fél órát sütjük. Kockára vágva tálaljuk, megszórva a petrezselyemmel.
Önmagában könnyű vacsora lehet, de szárazabb húsok mellé is illik.