Fokhagymakrémleves (Hajókonyha recept)
 
Elkészítési idő: 30 perc
Munkaidő: 10 perc
A recept forrása: Gixer
A recept nehézségi foka: 2
Helye a tartalomjegyzékben:   Levesek 
Cimkék: Levesek, Hideg téli napokra, Hétköznapi vacsora, Főétel előtt, Főtt, Sós, Meleg, Zöldség

Hozzávalók 4 személyre:

kalória
(kcal)
fehérje
(g)
zsír
(g)
szénhidrát
(g)
rost
(g)
koleszterin
(mg)
1 fej fokhagyma 134 6.8 0.1 26.3 0.8 0
2 evőkanál vaj 372 27.7 28.1 1.6 0 100
2 evőkanál liszt 339 11.7 2.7 70.7 4.7 0
3 dl tejszín 372 21.5 30.6 2 0 90
ízlés szerint kakukkfű 0 0 0 0 0 0
ízlés szerint szerecsendió 0 0 0 0 0 0
ízlés szerint bors 0 0 0 0 0 0
ízlés szerint konyhasó 0 0 0 0 0 0
10 dkg parmezán sajt 375 22.6 29.7 1.6 0 0
10 dkg trappista sajt 365 36 2 50.3 0 3
2 db zsemle 147 5.1 0.4 30.8 0.5 0
az adatok tájékoztató jellegűek, hiányosak (?) és 100g alapanyagra vonatkoznak
A felhevített vajban, a lisztet megpezsgetjük, majd belereszeljük a megtisztított fokhagymagerezdeket. Megkeverjük és ahogy illata lesz, felöntjük 1 l vízzel vagy húslével, jól elkeverjük és hozzáadjuk a tejszínt, megsózzuk, hozzáadjuk a fűszereket és felforraljuk.
Kis lángon főzzük néhány percig és kész is.
Szedjünk a levesből, majd mindenki, a pirított zsemlekockával és az előre lereszelt sajtokkal megszórja a levesét.