Kapros tonhalsaláta (Hajókonyha recept)
 
Elkészítési idő: 30 perc
Munkaidő: 15 perc
A recept forrása: Zoli bá
A recept nehézségi foka: 3
Helye a tartalomjegyzékben:   Saláták 
Cimkék: Előételek, Saláták, Hidegkonyhai készítmények, Főétel előtt, Uzsonna, Sörözés, borozás, Meleg nyári napokra, Buli, Karácsony, Böjt, Hétvégi ebéd, Főtt, Sós, Savanyú, Hideg, Halak, Zöldség, Kímélő, Reform konyha

Hozzávalók 4 személyre:

kalória
(kcal)
fehérje
(g)
zsír
(g)
szénhidrát
(g)
rost
(g)
koleszterin
(mg)
ízlés szerint konyhasó 0 0 0 0 0 0
ízlés szerint fehérbors 0 0 0 0 0 0
1 csokor kapor 0 3.7 0.8 10.2 2.2 0
10 szem bors 0 0 0 0 0 0
2 db babérlevél 0 0 0 0 0 0
2 dl száraz fehérbor 70 0 0 16 0 0
40 dkg tonhal 227 21.5 15.5 0 0 70
1 maréknyi olívabogyó 138 1.4 13.9 1.8 2.4 0
2 db citrom 31 0.4 0.6 2.3 5.3 0
5 evőkanál olívaolaj 901 0 99.6 0 0 0
1 db alma 35 0.4 0.4 7 2.3 0
1 csomag saláta mix 0 ? ? ? ? ?
1 fej lilahagyma ? ? ? ? ? ?
az adatok tájékoztató jellegűek, hiányosak (?) és 100g alapanyagra vonatkoznak
Öntsük lábosba a fehérbort, dobjuk bele a babért és az egészborsot, majd fektessük bele a szeletekre vágott tonhalat és öntsük fel annyi vízzel, hogy ellepje. Csendes tűzön főzzük puhára és a levében hagyjuk kihűlni. Közben a lilahagymát, az almát és az olajbogyó nagy részét vágjuk apróra. Az almát dobjuk citromos vízbe, hogy ne barnuljon meg. Az egyik citrom kicsavart levéből, az olívaolajból, a finomra vágott kaporból, ízlés szerint sózva, borsozva keverjünk öntetet. A lecsepegtetett tonhalat tépjük kis darabokra és keverjük össze az összes hozzávalóval, majd forgassuk össze az öntettel.
A maradék olívával, citromszeletekkel és kaporszálakkal díszítve tálaljuk.
Friss pitát vagy bagettet kínáljunk hozzá.