Almás borjútokány (Hajókonyha recept)
 
Elkészítési idő: 60 perc
Munkaidő: 15 perc
A recept forrása: Panka
A recept nehézségi foka: 3
Helye a tartalomjegyzékben:   Húsételek  Marhából 
Cimkék: Húsételek, Főétel, Meleg nyári napokra, Hétvégi ebéd, Párolt, Bogrács, Sós, Savanyú, Meleg, Húsfélék, Gyümölcsök, Csípős, Zöldség, Hajón is elkészíthető

Hozzávalók 4 személyre:

kalória
(kcal)
fehérje
(g)
zsír
(g)
szénhidrát
(g)
rost
(g)
koleszterin
(mg)
60 dkg borjúhús 120 19.5 4.5 0.3 0 70
4 evőkanál olaj 899 0 99.9 0 0 0
1 teáskanál kakukkfű 0 0 0 0 0 0
1 db citrom 31 0.4 0.6 2.3 5.3 0
1 db chili paprika 0 ? ? ? ? ?
3 dl borjúalaplé ? ? ? ? ? ?
ízlés szerint konyhasó 0 0 0 0 0 0
3 db alma 35 0.4 0.4 7 2.3 0
1 dl száraz fehérbor 70 0 0 16 0 0
2 dl tejszín 372 21.5 30.6 2 0 90
az adatok tájékoztató jellegűek, hiányosak (?) és 100g alapanyagra vonatkoznak
A borjúhúst ceruza vastagságú csíkokra vágjuk. A felhevített olajon átpirítjuk, felöntjük a borral, rászórjuk a felaprított chilit, a citrom lereszelt héját és a kakukkfüvet, sózzuk, majd ha a levét elfőtte, az alaplét részletekben hozzáadva, puhára pároljuk. Ha megpuhult, belekeverjük a meghámozott és gerezdekre vágott almát, felöntjük a tejszínnel és éppen csak sűrűsödésig forraljuk. Citromlével kellemesen pikánsra ízesítjük.
Párolt rizs illik mellé köretnek.