Sonkavagdalt aszalt gyümölcsökkel (Hajókonyha recept)
 
Elkészítési idő: 75 perc
Munkaidő: 30 perc
A recept forrása: Zsóka
A recept nehézségi foka: 3
Helye a tartalomjegyzékben:   Húsételek  Hentesárukból 
Cimkék: Húsételek, Hidegkonyhai készítmények, Főétel, Sörözés, borozás, Húsvét, Göngyölt, Töltött, Csőben sült, Kemence, Hideg, Meleg, Sós, Húsfélék, Zöldség

Hozzávalók 4 személyre:

kalória
(kcal)
fehérje
(g)
zsír
(g)
szénhidrát
(g)
rost
(g)
koleszterin
(mg)
60 dkg főtt füstölt sonka 308 15.7 27 0.2 0 82
20 szelet bacon 0 10 45 0 0 105
1 db tojás 66 5.4 4.8 0.3 0 274
1 db zsemle 147 5.1 0.4 30.8 0.5 0
igény szerint tej (2.8%) 60 3.4 2.8 5.3 0 10
1 maréknyi aszalt szilva 219 2.3 0.6 47.4 5 0
1 maréknyi aszalt sárgabarack 307 5 0.5 70.2 0 0
1 fej vöröshagyma 40 1.2 0.1 8.3 3.1 0
2 gerezd fokhagyma 134 6.8 0.1 26.3 0.8 0
1 db chili paprika 0 ? ? ? ? ?
ízlés szerint konyhasó 0 0 0 0 0 0
ízlés szerint bors 0 0 0 0 0 0
1 teáskanál zsír 898 0.1 99.7 0 0 100
1 ág rozmaring 0 0 0 0 0 0
1/2 dl konyak 246 0 0 1.7 0 0
1 dl száraz vörösbor ? ? ? ? 0 0
1 teáskanál paradicsompüré 110 5 1 20 0.9 0
az adatok tájékoztató jellegűek, hiányosak (?) és 100g alapanyagra vonatkoznak
A zsírban megpároljuk a finomra vágott hagymát, majd leszűrjük és a zsírt tepsibe öntjük. A tejben megáztatott, jól kicsavart zsemlét, a kimagozott chilit, a sonkát húsdarálón ledaráljuk, ízlés szerint borsozva, esetleg sózva a tojással és a párolt hagymával jól összegyúrjuk. A szilvát és a barackot a sütés előtt, legalább egy órával, áztassuk be a bor és konyak keverékébe. A baconszeleteket terítsük fóliára és terítsük el rajta a húsmasszát ujjnyi vastagon, a kétharmadát rakjuk meg a lecsepegtetett aszalt gyümölcsökkel és a fólia segítségével,óvatosan tekerjük fel. A zsírt kenjük el a tepsiben és tegyük bele a tekercset, a fólia nélkül. A tetejére tesszük a rozmaringot és 175 fokra előmelegített sütőben 40 percig sütjük. Ha nagyon égne a zsiradék alatta, kevés forró vizet öntsünk alá. 10 percig pihentessük, majd vegyük ki a tepsiből. Ha melegen tálaljuk, a paradicsompürét pirítsuk meg a tepsiben és öntsük fel a gyümölcsökről leszűrt levet, jó forraljuk át és szószként tálaljuk a vagdalthoz. Burgonyapürét adhatunk mellé. Hidegen vékonyan szeletelve, salátával adjuk asztalra.