Húsvéti zsemle (Hajókonyha recept)
Munkaidő: 30 perc A recept forrása: Molnárné A recept nehézségi foka: 3 Helye a tartalomjegyzékben: Sütőben sült tészták Cimkék: Tészták, Reggeli, Uzsonna, Sörözés, borozás, Szabadban, Főétel mellé, Buli, Húsvét, Csőben sült, Kemence, Sós, Édes, Gabonafélék Hozzávalók 4 személyre:
Egy tojássárgáját két evőkanál tejjel elkeverjük és hűtőbe tesszük. 2 deci langyos, cukrozott tejben fölfuttatjuk az élesztőt, a lisztet tálba szitáljuk, beleszórjuk a sót, majd az élesztős és a maradék langyos tejjel összegyúrjuk, amikor összeáll a tészta, hólyagosra dagasztjuk a lágy vajjal és a tojássárgájákkal. A tésztát letakarva, meleg helyen a duplájára kelesztjük (kb egy óra). A megkelt tésztát lisztezett deszkára borítjuk és kissé kinyújtva megszórjuk a mazsolával és a felvagdalt rozmaring felével. Jól összegyúrjuk és 16 részre osztjuk. Vajjal kikent lábosba tesszük, nem túl szorosan egymás mellé, majd újabb fél órát kelesztjük. Lekenjük a félretett tejes tojással és megszórjuk a maradék rozmaringgal. 200 fokra előmelegített sütőbe tesszük és 25-30 perc alatt megsütjük. Rácsra téve hagyjuk kihűlni, csak utána szedjük szét a zsemléket. A főtt sonka és tojás remek kiegészítője. | |||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||