Répatorta (Hajókonyha recept)
 
Elkészítési idő: 105 perc
Munkaidő: 20 perc
A recept forrása: Pityu
A recept nehézségi foka: 3
Helye a tartalomjegyzékben:   Sütőben sült tészták 
Cimkék: Tészták, Édességek, Uzsonna, Desszert, Húsvét, Csőben sült, Édes, Tojás, Zöldség, Gyümölcsök, Gabonafélék

Hozzávalók 4 személyre:

kalória
(kcal)
fehérje
(g)
zsír
(g)
szénhidrát
(g)
rost
(g)
koleszterin
(mg)
25 dkg sárgarépa 40 1.2 0.2 8.1 3.4 0
25 dkg mandula 610 27.6 52.2 6.8 9.8 0
8 dkg liszt 339 11.7 2.7 70.7 4.7 0
1 fél citrom 31 0.4 0.6 2.3 5.3 0
5 db tojás 66 5.4 4.8 0.3 0 274
15 dkg cukor 402 0 0 99.9 0 0
1 csomag sütőpor 0 0 0 0 0 0
4 evőkanál baracklekvár ? ? ? ? ? ?
1 tábla tortabevonó étcsokoládé 0 ? ? ? ? ?
1 csipet konyhasó 0 0 0 0 0 0
az adatok tájékoztató jellegűek, hiányosak (?) és 100g alapanyagra vonatkoznak
A megtisztított répát a reszelő legfinomabb fokán lereszeljük. A tojássárgáját a citrom lereszelt héjával, a levével és a cukorral jól kikeverjük, hozzáadjuk a répát, a finomra őrölt mandulát, a sütőporral összeszitált lisztet, végül beleforgatjuk, a csipet sóval, kemény habbá vert tojásfehérjét. Sütőpapírral bélelt, kapcsos formába simítjuk és 175 fokra előmelegített sütőben kb. 45 percig sütjük, végezzünk tűpróbát. Rácsra borítva hagyjuk kihűlni. A tortát vágjuk ketté és baracklekvárral kenjük meg az alsó lapot, ráborítva a tetejét az egész tortát vonjuk át a gyümölcsízzel. Tegyük hűtőbe és ha áthűlt vonjuk be az előírás szerint elkészített tortabevonóval. dermedés után meleg vízbe mártott késsel szeleteljük.
húsvét táján díszítsük, készen vett, marcipánrépácskákkal.