Sajtos spenóttekercs (Hajókonyha recept)
 
Elkészítési idő: 40 perc
Munkaidő: 20 perc
A recept forrása: Isti
A recept nehézségi foka: 3
Helye a tartalomjegyzékben:   Előételek 
Cimkék: Előételek, Hústalan feltétek, Főétel előtt, Hétköznapi vacsora, Böjt, Húsvét, Göngyölt, Töltött, Csőben sült, Párolt, Sós, Meleg, Zöldség, Tejtermékek, Tojás, Kímélő, Reform konyha

Hozzávalók 4 személyre:

kalória
(kcal)
fehérje
(g)
zsír
(g)
szénhidrát
(g)
rost
(g)
koleszterin
(mg)
50 dkg spenót 18 2.3 0.3 1.8 6.3 0
15 dkg margarin ? ? ? ? ? ?
8 db tojás 66 5.4 4.8 0.3 0 274
2 evőkanál liszt 339 11.7 2.7 70.7 4.7 0
4 dl tejföl (20%) 216 3.3 20 3.9 0 110
2 gerezd fokhagyma 134 6.8 0.1 26.3 0.8 0
1 késhegynyi szerecsendió 0 0 0 0 0 0
3 evőkanál tejszín 372 21.5 30.6 2 0 90
ízlés szerint bors 0 0 0 0 0 0
ízlés szerint konyhasó 0 0 0 0 0 0
10 dkg parmezán sajt 375 22.6 29.7 1.6 0 0
az adatok tájékoztató jellegűek, hiányosak (?) és 100g alapanyagra vonatkoznak
A spenótot megmossuk és kiskanálnyi vajon megpároljuk, lecsepegtetjük és finomra vagdaljuk. 10 deka kézmeleg vajjal habosra keverjük 4 tojás sárgáját, ízesítjük zúzott fokhagymával, szerecsendióval és sózzuk, borsozzuk. Hozzákeverjük a spenótot, a liszttel simára kevert tejfölt. Végül beleforgatjuk a 4 tojás keményre vert habját. Szilikonos sütőlapon centi vastagon elkenjük és 170 fokra előmelegített sütőben kb negyed óra alatt megsütjük. Közben a maradék tojásokat, a tejszínnel, felverjük és sóval ízesítve, teáskanálnyi vajon lágy rántottává sütjük. A megsült spenótos lapra kenjük, a reszelt parmezán felével megszórjuk és feltekerjük. A maradék vajat megolvasztjuk és megkenjük a tekercset, rászórjuk a sajtot és, csak addig tesszük vissza sütőbe, amíg a sajt megolvad. Ferdén felszeletelve tálaljuk.
Külön fokhagymás tejfölt adhatunk hozzá.
Igazi böjtös előétel.