Sertésszűz fügével (Hajókonyha recept)
 
Elkészítési idő: 45 perc
Munkaidő: 20 perc
A recept forrása: Atti
A recept nehézségi foka: 3
Helye a tartalomjegyzékben:   Húsételek  Sertésből 
Cimkék: Főétel, Buli, Karácsony, Bálint nap, Hirtelen sült, Csőben sült, Párolt, Édes, Sós, Meleg, Gyümölcsök, Húsfélék

Hozzávalók 4 személyre:

kalória
(kcal)
fehérje
(g)
zsír
(g)
szénhidrát
(g)
rost
(g)
koleszterin
(mg)
50 dkg szűzpecsenye 163 21 8.1 0.4 0 68
25 dkg aszalt füge 246 3.5 1.3 54 0 0
2 dl száraz fehérbor 70 0 0 16 0 0
1 db citrom 31 0.4 0.6 2.3 5.3 0
2 evőkanál méz 327 0.4 0 81 0 0
1 kávéskanál bors 0 0 0 0 0 0
ízlés szerint konyhasó 0 0 0 0 0 0
1 kávéskanál bazsalikom 0 0 0 0 0 0
1 kávéskanál kakukkfű 0 0 0 0 0 0
1 késhegynyi rozmaring 0 0 0 0 0 0
1 kávéskanál oregánó 0 0 0 0 0 0
4 evőkanál olaj 899 0 99.9 0 0 0
az adatok tájékoztató jellegűek, hiányosak (?) és 100g alapanyagra vonatkoznak
A megmosott fügére öntjük a mézzel elkevert bort, hozzáadjuk a vékonyra karikázott citromot és felöntjük, annyi vízzel, hogy éppen ellepje. Egy éjszakán át hagyjuk állni. Másnap a sütőt melegítsük elő 200 fokra. A fűszereket keverjük össze és a hártyáitól megtisztított, megsózott húsra szórjuk, a lehulló fűszerkeverékben hempergessük is meg a húst. A felforrósított olajban, hirtelen minden oldalát süssük meg, majd 10 percre tegyük a sütőbe. Ne tovább, mert kiszárad. Amíg sül, a fügét főzzük puhára. Csepegtessük le és vágjuk félbe. A főzőlevét leszűrve, kissé forraljuk be. A húst alufólia alatt pihentessük pár percig, majd ferdén szeleteljük fel. Tegyük előmelegített tálra és minden szeletre tegyünk egy fél fügét és öntsünk rá kanálka mártást.
Burgonyapürével tálaljuk.