Ördögi palóctokány (Hajókonyha recept)
 
Elkészítési idő: 110 perc
Munkaidő: 20 perc
A recept forrása: Dragan
A recept nehézségi foka: 3
Helye a tartalomjegyzékben:   Húsételek  Marhából 
Cimkék: Húsételek, Főétel, Hideg téli napokra, Szabadban, Sörözés, borozás, Buli, Hétvégi ebéd, Párolt, Bogrács, Sós, Csípős, Meleg, Zöldség, Húsfélék, Tejtermékek, Hajón is elkészíthető

Hozzávalók 4 személyre:

kalória
(kcal)
fehérje
(g)
zsír
(g)
szénhidrát
(g)
rost
(g)
koleszterin
(mg)
60 dkg marhacomb 231 19 18 0.6 0 70
10 dkg füstölt szalonna 696 9 73 0 0 105
1 evőkanál zsír 898 0.1 99.7 0 0 100
2 fej vöröshagyma 40 1.2 0.1 8.3 3.1 0
4 gerezd fokhagyma 134 6.8 0.1 26.3 0.8 0
1 evőkanál erős pista ? ? ? ? ? ?
1 teáskanál pirospaprika ? ? ? ? ? ?
1 kávéskanál köménymag 0 0 0 0 0 0
1 db babérlevél 0 0 0 0 0 0
30 dkg zöldbab 41 2.6 0.3 6.8 1.9 0
40 dkg burgonya 94 2.5 0.2 20 2.5 0
1 csokor kapor 0 3.7 0.8 10.2 2.2 0
3 dl tejföl (20%) 216 3.3 20 3.9 0 110
1 evőkanál liszt 339 11.7 2.7 70.7 4.7 0
igény szerint húsalaplé ? ? ? ? ? ?
ízlés szerint bors 0 0 0 0 0 0
ízlés szerint konyhasó 0 0 0 0 0 0
az adatok tájékoztató jellegűek, hiányosak (?) és 100g alapanyagra vonatkoznak
A zsíron kisütjük az apróra vagdalt szalonna zsírját, majd megpirítjuk benne a finomra metélt hagymát. Hozzáadjuk a vékony csíkokra vágott húst és nagy lángon fehéredésig sütjük. Lefedjük és a lángot kicsire véve pároljuk. Háromnegyed óra párolás után zsírjára sütjük, hozzáadjuk a fűszereket és a zúzott fokhagymát. Átkeverjük és felöntjük húsalaplével, belekeverjük az ujjnyi darabokra vágott zöldbabot és a kockára vágott burgonyát. Annyi lé legyen rajta, hogy éppen ellepje. Puhára főzzük, tálalás előtt behabarjuk a liszttel és apróra vágott kaporral elkevert tejföllel.
Friss, puha kenyeret adjunk hozzá.