Gombás korhelyleves (Hajókonyha recept)
 
Elkészítési idő: 60 perc
Munkaidő: 20 perc
A recept forrása: Geri
A recept nehézségi foka: 2
Helye a tartalomjegyzékben:   Levesek 
Cimkék: Levesbetétek, Főétel előtt, Buli, Szilveszter, Főtt, Bogrács, Savanyú, Sós, Meleg, Húsfélék, Zöldség, Gombafélék, Tejtermékek, Koleszban főztük

Hozzávalók 4 személyre:

kalória
(kcal)
fehérje
(g)
zsír
(g)
szénhidrát
(g)
rost
(g)
koleszterin
(mg)
30 dkg gomba 40 5.9 0.5 3.3 3 0
10 dkg füstölt szalonna 696 9 73 0 0 105
15 dkg füstöltkolbász 315 14.5 28.3 0.2 0 132
40 dkg savanyúkáposzta 20 1.1 0.2 3.4 2.1 0
1 fej vöröshagyma 40 1.2 0.1 8.3 3.1 0
3 gerezd fokhagyma 134 6.8 0.1 26.3 0.8 0
ízlés szerint bors 0 0 0 0 0 0
1 evőkanál pirospaprika ? ? ? ? ? ?
2 evőkanál olaj 899 0 99.9 0 0 0
1 evőkanál liszt 339 11.7 2.7 70.7 4.7 0
2 dl tejföl (20%) 216 3.3 20 3.9 0 110
1 csokor zellerzöld ? ? ? ? ? ?
az adatok tájékoztató jellegűek, hiányosak (?) és 100g alapanyagra vonatkoznak
A kockára vágott szalonnát zsírjára sütjük, majd megpároljuk rajta a finomra metélt hagymát. Hozzáadjuk a gombát és ha levet eresztett, a rövidebb szálakra vágott káposztát. Felöntjük vízzel és majdnem puhára főzzük. Közben paprikás rántást készítünk, besűrítjük vele a levest, beledobjuk a felkarikázott kolbászt és belekeverjük a tejfölt és készre főzzük. Tálalás előtt meghintjük finomra metélt zellerzölddel.
Friss, puha kenyere adjunk mellé.