Zimankó leves (Hajókonyha recept)
 
Elkészítési idő: 40 perc
Munkaidő: 15 perc
A recept forrása: Terka
A recept nehézségi foka: 2
Helye a tartalomjegyzékben:   Levesek 
Cimkék: Levesek, Hideg téli napokra, Buli, Főtt, Bogrács, Sós, Meleg, Zöldség, Tésztafélék, Húsfélék, Koleszban főztük

Hozzávalók 4 személyre:

kalória
(kcal)
fehérje
(g)
zsír
(g)
szénhidrát
(g)
rost
(g)
koleszterin
(mg)
10 dkg füstölt szalonna 696 9 73 0 0 105
1 fej vöröshagyma 40 1.2 0.1 8.3 3.1 0
2 db sárgarépa 40 1.2 0.2 8.1 3.4 0
2 db fehérrépa 30 1.2 0.1 5.9 7.5 0
3 db burgonya 94 2.5 0.2 20 2.5 0
2 maréknyi orsótészta 0 ? ? ? ? ?
1 teáskanál ételízesítő ? ? ? ? ? ?
2 maréknyi mirelit zöldborsó 56 0.8 0.5 11 1.3 0
4 szál bőrös virsli 265 6.8 23.4 4.7 0 0
ízlés szerint bors 0 0 0 0 0 0
ízlés szerint konyhasó 0 0 0 0 0 0
1 db cseresznyepaprika 0 ? ? ? ? ?
2 dl tejföl (20%) 216 3.3 20 3.9 0 110
1 csokor petrezselyemzöld 61 4.4 0.4 9.8 4.3 0
az adatok tájékoztató jellegűek, hiányosak (?) és 100g alapanyagra vonatkoznak
Az apróra vágott szalonnát zsírjára sütjük és megpirítjuk a zsiradékban a felkockázott hagymát és a répaféléket. Felöntjük vízzel, megfűszerezzük. Hozzáadjuk a feldarabolt burgonyát, majdnem puhára főzzük, ekkor belekeverjük a a felkarikázott virslit, a zöldborsót és a tésztát. Mire a tészta megpuhul, a levesünk is elkészül. Végül belekeverjük a tejfölt és megszórjuk apróra vágott petrezselyemmel.
Forrón tálaljuk.