Párnafánk (Hajókonyha recept)
 
Elkészítési idő: 110 perc
Munkaidő: 40 perc
A recept forrása: Zsú
A recept nehézségi foka: 3
Helye a tartalomjegyzékben:   Zsiradékban sült tészták 
Cimkék: Tészták, Édességek, Desszert, Hideg téli napokra, Buli, Farsang, Hirtelen sült, Olajsütő, Édes, Meleg, Gabonafélék, Tejtermékek

Hozzávalók 4 személyre:

kalória
(kcal)
fehérje
(g)
zsír
(g)
szénhidrát
(g)
rost
(g)
koleszterin
(mg)
52 dkg liszt 339 11.7 2.7 70.7 4.7 0
15 dkg margarin ? ? ? ? ? ?
2 db tojás 66 5.4 4.8 0.3 0 274
1 db tojássárgája 54 2.4 4.9 0.1 0 272
3 evőkanál tejföl (20%) 216 3.3 20 3.9 0 110
3 evőkanál száraz fehérbor 70 0 0 16 0 0
1 csipet konyhasó 0 0 0 0 0 0
1 dl szóda 0 0 0 0 0 0
az adatok tájékoztató jellegűek, hiányosak (?) és 100g alapanyagra vonatkoznak
12 deka lisztet és ugyanennyi vajat összedolgozunk, majd téglalappá formáljuk. A többi hozzávalóból, a szódavizet fokozatosan hozzáadva kemény rétestésztát gyúrunk és rövid pihentetés után, lisztezett deszkán, vékonyra nyújtjuk. A közepébe tesszük a vajas téglát és négy oldalról ráhajtjuk a tésztát. Ismét kinyújtjuk, majd négyrét hajtjuk. Negyed órás pihentetéssel ezt négyszer tegyük meg. Végül kétujjnyi széles, tenyérnyi darabokra vágjuk fel és forró olajban süssük pirosra.
Porcukorral meghintve langyos lekvárral kínáljuk.