Kelt csöröge fánk (Hajókonyha recept)
 
Elkészítési idő: 120 perc
Munkaidő: 40 perc
A recept forrása: Steffy
A recept nehézségi foka: 3
Helye a tartalomjegyzékben:   Zsiradékban sült tészták 
Cimkék: Édességek, Tészták, Desszert, Buli, Farsang, Hétvégi ebéd, Hirtelen sült, Olajsütő, Édes, Meleg, Gabonafélék, Tojás, Tejtermékek

Hozzávalók 4 személyre:

kalória
(kcal)
fehérje
(g)
zsír
(g)
szénhidrát
(g)
rost
(g)
koleszterin
(mg)
50 dkg liszt 339 11.7 2.7 70.7 4.7 0
8 dkg margarin ? ? ? ? ? ?
3 adag tojás 66 5.4 4.8 0.3 0 274
2.5 dl tejföl (20%) 216 3.3 20 3.9 0 110
1 evőkanál cukor 402 0 0 99.9 0 0
1.5 dkg élesztő 78 16.7 1.2 0 0.2 0
1 dl tej (2.8%) 60 3.4 2.8 5.3 0 10
1 késhegynyi szalalkáli 0 0 0 0 0 0
1/2 dl rum 365 52 0 0 0 0
1 csipet konyhasó 0 0 0 0 0 0
az adatok tájékoztató jellegűek, hiányosak (?) és 100g alapanyagra vonatkoznak
A tejben felfuttatjuk az élesztőt, majd 3 deka vaj kivételével, a hozzávalókat összegyúrjuk és lisztezett deszkán kinyújtjuk. A maradék vajat megolvasztjuk és ecsettel megkenjük a tészta tetejét, majd félbehajtjuk. Kissé megkelesztjük majd ismét kenés, félbehajtás és kelesztés következik. Ezt háromszor, négyszer ismételjük meg. Végül a tésztát vékonyra nyújtjuk és téglalapokra vágjuk, a lapokba hosszában kétszer belevágunk és a tészta sarkait átellenesen áthúzzuk a nyílásokon. Bő, forró olajban pirosra sütjük.
Vaníliás cukorral bőven meghintve, langyos baracklekvárral kínáljuk.