Erdélyi babpüré (Hajókonyha recept)
 
Elkészítési idő: 60 perc
Munkaidő: 10 perc
A recept forrása: Dagi srác
A recept nehézségi foka: 2
Helye a tartalomjegyzékben:   Hidegkonyhai készítmények 
Cimkék: Előételek, Hidegkonyhai készítmények, Főétel előtt, Főétel, Hétköznapi vacsora, Böjt, Főtt, Sós, Hideg, Meleg, Zöldség, Kímélő, Reform konyha

Hozzávalók 4 személyre:

kalória
(kcal)
fehérje
(g)
zsír
(g)
szénhidrát
(g)
rost
(g)
koleszterin
(mg)
25 dkg szárazbab 314 21.9 1 54.1 24 0
1 teáskanál provance-i fűszerkeverék ? ? ? ? ? ?
2 db babérlevél 0 0 0 0 0 0
1 késhegynyi köménymag 0 0 0 0 0 0
3 gerezd fokhagyma 134 6.8 0.1 26.3 0.8 0
ízlés szerint bors 0 0 0 0 0 0
ízlés szerint konyhasó 0 0 0 0 0 0
2 fej vöröshagyma 40 1.2 0.1 8.3 3.1 0
1 evőkanál liszt 339 11.7 2.7 70.7 4.7 0
az adatok tájékoztató jellegűek, hiányosak (?) és 100g alapanyagra vonatkoznak
Az egy éjszakát vízben áztatott tarkababot, kevés friss vízben a babérlevéllel és a provance-i fűszerkeverékkel puhára főzzük. Leszűrjük, de a levét félretesszük, a babérlevelet kidobjuk és a babot botmixerrel pürévé törjük, ha túl sűrű lenne, a levével hígítjuk. Közben a fokhagymával, az őrölt borssal és köménnyel fűszerezzük és ízlés szerint sózzuk.
Ha melegen kínáljuk, szórjuk meg, kevés lisztel meghintett, olajban ropogósra sütött hagymakarikával. Hidegen pirítóssal kínáljuk.