Tepertős-túrós rétes (Hajókonyha recept)
 
Elkészítési idő: 40 perc
Munkaidő: 20 perc
A recept forrása: Panka
A recept nehézségi foka: 3
Helye a tartalomjegyzékben:   Sütőben sült tészták 
Cimkék: Tészták, Sörözés, borozás, Buli, Farsang, Göngyölt, Csőben sült, Kemence, Sós, Meleg, Húsfélék, Tésztafélék, Tejtermékek

Hozzávalók 4 személyre:

kalória
(kcal)
fehérje
(g)
zsír
(g)
szénhidrát
(g)
rost
(g)
koleszterin
(mg)
2 csomag réteslap 348 11.6 1.2 72.1 0.7 0
25 dkg tepertő 335 13.7 30.8 0.3 0 90
50 dkg tehéntúró (félzsíros) 62 3.2 3.3 4.8 0 0
4 evőkanál búzadara 0 9.4 1 73.4 7.2 0
1 teáskanál konyhasó 0 0 0 0 0 0
1 kávéskanál bors 0 0 0 0 0 0
1 dl tejföl (20%) 216 3.3 20 3.9 0 110
2 db tojássárgája 54 2.4 4.9 0.1 0 272
igény szerint zsír 898 0.1 99.7 0 0 100
az adatok tájékoztató jellegűek, hiányosak (?) és 100g alapanyagra vonatkoznak
A tepertőt apró darabokra felvagdalom, majd a túróval, a darával, a tojássárgával és a tejföllel masszává keverem, ízlés szerint sózom, borsozom. Félreteszem és a zsírt meglangyosítom. Az egyik réteslapot enyhén nedves konyharuhára terítem, rétegenként megcsöpögtetem az olvasztott zsírral, majd a töltelék felét az egyik hosszanti szélére halmozom. A két rövidebb szélén egy-egy csíkot szabadon hagyok, ezt behajtom és a tésztát a konyharuha segítségével szorosan feltekerem és zsírral bekent sütőlapra teszem. A második csomaggal is így járok el. A tetejét lekenem zsírral elkevert tejföllel és előmelegített sütőben, 190 fokon kb. húsz perc alatt aranybarnára sütöm.
Kitűnő sör vagy borkorcsolya, de némi savanyúkáposztát kínálva mellé igazi téli vacsora.