Puncstorta (Hajókonyha recept)
Munkaidő: 40 perc A recept forrása: Steffy A recept nehézségi foka: 4 Helye a tartalomjegyzékben: Sütőben sült tészták Cimkék: Tészták, Édességek, Desszert, Buli, Hétvégi ebéd, Töltött, Csőben sült, Édes, Hideg, Gabonafélék, Tojás Hozzávalók 4 személyre: Puncstorta
Puncsszirup
Cukormáz
Puncstorta A tojásokat szétválasztjuk. A tojássárgájákat elkeverjük a cukor felével, majd felváltva hozzáadjuk a sütőporral összeszitált lisztet és a maradék cukorral és a sóval kemény habbá vert tojásfehérjét. A masszát vajjal kikent, liszttel beszórt vagy sütőpapírral bélelt tortaformában megsütjük. Ha kihűlt három lapra vágjuk. A középső lapot nagyobb darabokra morzsoljuk és a sziruppal leöntve néhányszor forgassuk át. Reszeljük bele a csokoládét. Ne öntsük rá egyszerre az egészet, nem jó, ha túl nedves, de mindenhol itassa át a szirup. A piskóta felső lapjának alsó részét és alsó lapjának tetejét kenjük meg lekvárral és tegyük a felső lapot lekvárral felfelé folpackkal bélelt formába. Halmozzuk rá a szirupos darabokat és egyengessük el. Borítsuk rá az utolsó szeletet lekvárral lefelé. A tetejére téve a tortaforma alját és nehezékként 2-3 üveg befőttet, két órát hagyjuk a hűtőben. Kivéve a hűtőből lekenjük a tetejét és az oldalát a maradék lekvárral, majd a meglangyosított cukormázzal bevonjuk. És hidegen tartjuk tálalásig Puncsszirup A narancs héját lereszeljük, a levét kicsavarjuk. A narancsléhez hozzáadjuk a szörpöket és vízzel másfél decire egészítjük ki. Beledobva a narancshéjat és a felvágott vanília rudat, felforraljuk. Belekeverjük a cukrot és kevergetve feloldjuk, majd hűlni hagyjuk. Felhasználás előtt a rumot is hozzáadjuk, majd átszűrjük. Cukormáz A kockacukrot 3 evőkanál vízzel buborékpróbáig főzzük, időnként, erőteljesen átkeverve, hagyjuk kihűlni, de még langyosan keverjük bele a piros színezéket és a rumaromát. | ||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||