Hideg gyümölcsrizs (Hajókonyha recept)
 
Elkészítési idő: 30 perc
Munkaidő: 10 perc
A recept forrása: Ditke
A recept nehézségi foka: 2
Helye a tartalomjegyzékben:   Édességek 
Cimkék: Édességek, Desszert, Buli, Főtt, Édes, Hideg, Tejtermékek, Gyümölcsök, Gabonafélék, Kímélő

Hozzávalók 4 személyre:

kalória
(kcal)
fehérje
(g)
zsír
(g)
szénhidrát
(g)
rost
(g)
koleszterin
(mg)
1 csésze rizs 352 8 0.3 77.5 1.4 0
1 csésze tej (2.8%) 60 3.4 2.8 5.3 0 10
2 dl tejszín 372 21.5 30.6 2 0 90
15 dkg cukor 402 0 0 99.9 0 0
30 dkg befőtt ? ? ? ? ? ?
3 evőkanál málnaszörp 0 ? ? ? ? ?
1 kávéskanál citromhéj 0 0 0 0 0 0
1 csipet konyhasó 0 0 0 0 0 0
az adatok tájékoztató jellegűek, hiányosak (?) és 100g alapanyagra vonatkoznak
A rizst csipetnyi sóval és ugyanannyi vízzel felfőzzük, belekeverjük a citromhéjat és hagyjuk, hogy a levét elfője. Felöntjük a tejjel és ha felforrt, a lángot kikapcsolva hagyjuk negyed órát pihenni. Amíg forró belekeverünk 10 deka cukrot. Közben a tejszínt a maradék cukorral habbá verjük és a felét a kihűlt rizsbe keverjük. tetszés szerint választott befőtt kétharmadával összeforgatjuk és tálkákba adagoljuk. A maradék tejszínnel, befőttel díszítjük és a málnaszörppel leöntve tálaljuk.
Ha vendégvárásra készítjük némi zselatint keverjünk bele.