Hekk zöldségekkel sütve (Hajókonyha recept)
 
Elkészítési idő: 60 perc
Munkaidő: 20 perc
A recept forrása: Zsú
A recept nehézségi foka: 2
Helye a tartalomjegyzékben:   Halak 
Cimkék: Halak és hidegvérűek, Főétel, Hétköznapi vacsora, Karácsony, Böjt, Rakott, Csőben sült, Kemence, Sós, Meleg, Halak, Zöldség, Tejtermékek, Kímélő, Hajón is elkészíthető

Hozzávalók 4 személyre:

kalória
(kcal)
fehérje
(g)
zsír
(g)
szénhidrát
(g)
rost
(g)
koleszterin
(mg)
2 gerezd fokhagyma 134 6.8 0.1 26.3 0.8 0
3 dl tejföl (12%) 142 3.4 12 4 0 59
10 dkg margarin ? ? ? ? ? ?
1 teáskanál kakukkfű 0 0 0 0 0 0
ízlés szerint bors 0 0 0 0 0 0
ízlés szerint konyhasó 0 0 0 0 0 0
30 dkg burgonya 94 2.5 0.2 20 2.5 0
25 dkg mirelit kelbimbó 50 4.9 0.6 6.1 0 0
2 szál sárgarépa 40 1.2 0.2 8.1 3.4 0
50 dkg hekk 89 20.2 0.9 0 0 40
az adatok tájékoztató jellegűek, hiányosak (?) és 100g alapanyagra vonatkoznak
A halfiléket besózva hagyjuk kiolvadni. A burgonyát héjában megfőzzük. A felkarikázott répát sós vízben roppanósra főzzük, majd leszűrjük. Ugyanebbe a vízbe dobjuk a kelbimbót és szinte, csak a víz újraforrásáig melegítjük. Ezt is leszűrjük. A halszeleteket a vaj felében hirtelen megsütjük, tepsibe tesszük és a sütőzsiradékot aláöntjük. Mellédobáljuk a répát, a kelbimbót és az időközben megtisztított, vékonyra karikázott burgonyát. Ráhintjük a kakukkfüvet, megborsozzuk és megsózzuk. A tetejére tördeljük a megmaradt vajat és tíz percre 200 fokra előmelegített sütőbe toljuk. A tejfölbe keverjük a zúzott fokhagymát és a rakottas tetejére simítjuk, majd még negyed órát sütjük. Úgy tálaljuk, hogy mindenki tányérjába egyformán jusson hal és zöldség.