Kapros, túrós lepény (sós) (Hajókonyha recept)
 
Elkészítési idő: 110 perc
Munkaidő: 30 perc
A recept forrása: Isti
A recept nehézségi foka: 3
Helye a tartalomjegyzékben:   Sütőben sült tészták 
Cimkék: Tészták, Sörözés, borozás, Teaparti, Kártyaparti , Szabadban, Buli, Böjt, Csőben sült, Kemence, Sós, Meleg, Gabonafélék, Tejtermékek, Tojás, Kímélő

Hozzávalók 4 személyre:

kalória
(kcal)
fehérje
(g)
zsír
(g)
szénhidrát
(g)
rost
(g)
koleszterin
(mg)
40 dkg liszt 339 11.7 2.7 70.7 4.7 0
2 dl tej (2.8%) 60 3.4 2.8 5.3 0 10
2 dkg élesztő 78 16.7 1.2 0 0.2 0
1 kávéskanál cukor 402 0 0 99.9 0 0
6 db tojás 66 5.4 4.8 0.3 0 274
10 dkg margarin ? ? ? ? ? ?
2 csokor kapor 0 3.7 0.8 10.2 2.2 0
1 kg tehéntúró (félzsíros) 62 3.2 3.3 4.8 0 0
5 dl tejföl (20%) 216 3.3 20 3.9 0 110
1 teáskanál konyhasó 0 0 0 0 0 0
az adatok tájékoztató jellegűek, hiányosak (?) és 100g alapanyagra vonatkoznak
A langyos tejbe szórjuk a cukrot és belemorzsoljuk az élesztőt. Felfuttatjuk, majd összegyúrjuk a liszttel, mokkáskanálnyi cukorral és egy deci tejfölben elkevert 2 egész tojással. Végül beledolgozzuk a felolvasztott, de nem forró vajat. langyos helyen, egy óra alatt, kétszeresére kelesztjük. Kinyújtjuk és tepsibe terítjük.
Közben a túrót áttörjük, belekeverjük 2 tojás sárgáját, egy deci tejfölt, a finomra vágott kaprot, kevés kivételével a sót, majd jól átkeverjük. a tojásfehérjéket csipet sóval, kemény habbá verjük és óvatosan a túrós masszába forgatjuk. Rákenjük a tésztára, majd a megmaradt tojássárgájákat egy deci tejföllel elkeverve a tetejére kenjük. előmelegített sütőben, 170 fokon, vagy kemencében süssük fél órát. Langyosan vágjuk kockára és a meglangyosított maradék tejfölt kínáljuk hozzá.