Sertéscomb pikáns mártásban (Hajókonyha recept)
 
Elkészítési idő: 110 perc
Munkaidő: 20 perc
A recept forrása: Emese
A recept nehézségi foka: 3
Helye a tartalomjegyzékben:   Húsételek  Sertésből 
Cimkék: Húsételek, Főétel, Hideg téli napokra, Hétvégi ebéd, Buli, Karácsony, Farsang, Csőben sült, Sütőzacskó, Sós, Savanyú, Meleg, Húsfélék, Zöldség, Kímélő

Hozzávalók 4 személyre:

kalória
(kcal)
fehérje
(g)
zsír
(g)
szénhidrát
(g)
rost
(g)
koleszterin
(mg)
2 dl joghurt 52 3.2 2.7 3.8 0 0
ízlés szerint konyhasó 0 0 0 0 0 0
3 evőkanál olaj 899 0 99.9 0 0 0
1 db paradicsom 22 1 0.2 4 1.8 0
1 dl száraz fehérbor 70 0 0 16 0 0
1 ág rozmaring 0 0 0 0 0 0
3 db babérlevél 0 0 0 0 0 0
ízlés szerint bors 0 0 0 0 0 0
1 fej zeller 31 1.4 0.3 5 4.2 0
1 szál fehérrépa 30 1.2 0.1 5.9 7.5 0
1 szál sárgarépa 40 1.2 0.2 8.1 3.4 0
3 gerezd fokhagyma 134 6.8 0.1 26.3 0.8 0
1 fej vöröshagyma 40 1.2 0.1 8.3 3.1 0
60 dkg sertéscomb 160 17.5 23.9 0.3 0 70
az adatok tájékoztató jellegűek, hiányosak (?) és 100g alapanyagra vonatkoznak
A sertéscombot konyhai zsineggel körülkötjük, hogy formáját sütés közben is megtartsa. Sóval, borssal meghintjük és a felforrósított olajon, körbesütjük, majd félretesszük. A paradicsom kivételével, a felkockázott zöldségeket, a sütőzsiradékban, kicsit megpirítjuk. Végül a lángot kikapcsolva, belekeverjük a kicsumázott paradicsomot és ráöntjük a bort. A húst sütőzacskóba tesszük, rákanalazzuk a zöldséges keveréket, mellétesszük a fűszereket és a zacskót lezárva (ne felejtsük el néhány helyen kiszúrni), 220 fokra előmelegített sütőbe tesszük, negyed óra múlva a sütő hőmérsékletét 160 fokra csökkentve, még 70 percig süssük. Kivesszük a zacskót, a levet és a zöldségeket botmixer poharába kotorjuk és a joghurttal összeturmixoljuk. Ízlés szerint sózzuk, borsozzuk. A húsról a zsineget lebontva, felszeleteljük és a mártással összemelegítjük.
Knédlivel vagy zsemlegombóccal tálaljuk.