Székely káposzta Pityu kedvére (Hajókonyha recept)
 
Elkészítési idő: 90 perc
Munkaidő: 30 perc
A recept forrása: Pityu
A recept nehézségi foka: 3
Helye a tartalomjegyzékben:   Húsételek  Sertésből 
Cimkék: Húsételek, Főétel, Szabadban, Sörözés, borozás, Buli, Hétvégi ebéd, Szilveszter, Párolt, Bogrács, Sós, Savanyú, Meleg, Zöldség, Húsfélék, Gabonafélék

Hozzávalók 4 személyre:

kalória
(kcal)
fehérje
(g)
zsír
(g)
szénhidrát
(g)
rost
(g)
koleszterin
(mg)
ízlés szerint konyhasó 0 0 0 0 0 0
1 evőkanál liszt 339 11.7 2.7 70.7 4.7 0
2 dl tejföl (20%) 216 3.3 20 3.9 0 110
1 maréknyi gersli 349 10 1.5 72 12 0
60 dkg savanyúkáposzta 20 1.1 0.2 3.4 2.1 0
1 db paradicsom 22 1 0.2 4 1.8 0
1 db zöldpaprika 20 1.2 0.3 3 2 0
ízlés szerint bors 0 0 0 0 0 0
1 teáskanál majoránna 0 0 0 0 0 0
2 evőkanál fűszerpaprika 342 13 4 63 0 0
3 evőkanál olaj 899 0 99.9 0 0 0
2 gerezd fokhagyma 134 6.8 0.1 26.3 0.8 0
1 fej vöröshagyma 40 1.2 0.1 8.3 3.1 0
50 dkg lapocka (sertés) 286 17.5 23.9 0.3 0 72
az adatok tájékoztató jellegűek, hiányosak (?) és 100g alapanyagra vonatkoznak
A felhevített zsiradékon megpároljuk a finomra vágott hagymát, rádobjuk a kockára vágott húst és addig pirítjuk, amíg a színét elveszti, ekkor hozzáadjuk a fűszereket, a kockára vágott paprikát, paradicsomot és mindig, kevés vízzel felöntve, félpuhára pároljuk. Belekeverjük a szükség szerint kimosott, rövidebb szálakra vágott káposztát, a gerslit, szükség szerint, kevés vizet adva hozzá, puhára pároljuk. Végül a liszttel elkevert tejföllel behabarjuk. Összeforraljuk és tálaljuk.
Ízlés szerint csípőset adunk mellé, friss, puha kenyérrel tálaljuk.