Cseh fánk, talkedli (Hajókonyha recept)
 
Elkészítési idő: 70 perc
Munkaidő: 15 perc
A recept forrása: Geri
A recept nehézségi foka: 3
Helye a tartalomjegyzékben:   Zsiradékban sült tészták 
Cimkék: Édességek, Tészták, Desszert, Buli, Hétvégi ebéd, Farsang, Hirtelen sült, Édes, Meleg, Gabonafélék, Tojás, Tejtermékek

Hozzávalók 4 személyre:

kalória
(kcal)
fehérje
(g)
zsír
(g)
szénhidrát
(g)
rost
(g)
koleszterin
(mg)
igény szerint baracklekvár ? ? ? ? ? ?
1 kávéskanál cukor 402 0 0 99.9 0 0
1 késhegynyi konyhasó 0 0 0 0 0 0
3 dkg margarin ? ? ? ? ? ?
4 dl tej (2.8%) 60 3.4 2.8 5.3 0 10
2 dkg élesztő 78 16.7 1.2 0 0.2 0
2 db tojás 66 5.4 4.8 0.3 0 274
30 dkg liszt 339 11.7 2.7 70.7 4.7 0
igény szerint porcukor 400 0 0 100 0 0
igény szerint olaj 899 0 99.9 0 0 0
az adatok tájékoztató jellegűek, hiányosak (?) és 100g alapanyagra vonatkoznak
Futtassuk fel az élesztőt, egy kanál cukorral, édesített 2 deci tejben. A tojásokat válasszuk szét, a a sárgáját keverjük simára a liszttel, a maradék tejjel és az olvasztott vajjal. Keverjük bele a felfutott élesztőt és a tojások keményre vert habját. Hagyjuk duplájára kelni, majd kiolajozott tükörtojássütőbe evőkanálnyi masszát téve, mindkét oldalát, süssük aranybarnára. Két-két fánkot barackízzel ragasszunk össze és tálalás előtt porcukorral szórjunk meg.