Kürtőskalács (Hajókonyha recept)
Munkaidő: 40 perc A recept forrása: Dalmata A recept nehézségi foka: 3 Helye a tartalomjegyzékben: Sütőben sült tészták Cimkék: Édességek, Tészták, Desszert, Meleg nyári napokra, Szabadban, Buli, Hétvégi ebéd, Hirtelen sült, Nyárs , Grillsütő, Édes, Meleg, Gabonafélék, Tejtermékek Hozzávalók 4 személyre:
A liszthez hozzáadunk, 2 egész tojást, 4 tojás sárgáját, 12 evőkanál olvasztott margarint, 12 evőkanál porcukrot, 1 kávéskanál sót, 2 dkg futtatott élesztőt, ½ liter tejet. Ezeket összedolgozzuk, majd a tésztát kelni hagyjuk. Amikor a tészta megkelt, kisebb darabokra vágjuk. A darabokat ujjnyi vastagságúra sodorjuk, és az előre elkészített /leolajozott/, sütőfára spirálisan, egymás mellé tekerjük a tésztát, majd a sütőfára feltekert tésztát a sütőfával együtt megsodorjuk. A feltekert tésztát többször átkenjük vízzel, és cukorba hempergetjük. Ezután parázs felett, folyamatosan forgatva aranybarnára sütjük. Sütés után azonnal meghempergetjük fahéjas vagy kakaóporos illetve vaníliás porcukorban, ízlés szerint. | ||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||