Kürtőskalács (Hajókonyha recept)
 
Elkészítési idő: 100 perc
Munkaidő: 40 perc
A recept forrása: Dalmata
A recept nehézségi foka: 3
Helye a tartalomjegyzékben:   Sütőben sült tészták 
Cimkék: Édességek, Tészták, Desszert, Meleg nyári napokra, Szabadban, Buli, Hétvégi ebéd, Hirtelen sült, Nyárs , Grillsütő, Édes, Meleg, Gabonafélék, Tejtermékek

Hozzávalók 4 személyre:

kalória
(kcal)
fehérje
(g)
zsír
(g)
szénhidrát
(g)
rost
(g)
koleszterin
(mg)
12 evőkanál margarin (70% zsírtartalmú) 294 2.6 30 3 0 109
5 dl tej (2.8%) 60 3.4 2.8 5.3 0 10
1 kávéskanál konyhasó 0 0 0 0 0 0
2 dkg élesztő 78 16.7 1.2 0 0.2 0
12 evőkanál porcukor 400 0 0 100 0 0
4 db tojássárgája 54 2.4 4.9 0.1 0 272
2 db tojás 66 5.4 4.8 0.3 0 274
1 kg liszt 339 11.7 2.7 70.7 4.7 0
az adatok tájékoztató jellegűek, hiányosak (?) és 100g alapanyagra vonatkoznak
A liszthez hozzáadunk, 2 egész tojást, 4 tojás sárgáját, 12 evőkanál olvasztott margarint, 12 evőkanál porcukrot, 1 kávéskanál sót, 2 dkg futtatott élesztőt, ½ liter tejet. Ezeket összedolgozzuk, majd a tésztát kelni hagyjuk. Amikor a tészta megkelt, kisebb darabokra vágjuk. A darabokat ujjnyi vastagságúra sodorjuk, és az előre elkészített /leolajozott/, sütőfára spirálisan, egymás mellé tekerjük a tésztát, majd a sütőfára feltekert tésztát a sütőfával együtt megsodorjuk. A feltekert tésztát többször átkenjük vízzel, és cukorba hempergetjük. Ezután parázs felett, folyamatosan forgatva aranybarnára sütjük. Sütés után azonnal meghempergetjük fahéjas vagy kakaóporos illetve vaníliás porcukorban, ízlés szerint.