Sziléziai édes sörleves (Hajókonyha recept)
 
Elkészítési idő: 20 perc
Munkaidő: 10 perc
A recept forrása: Öcsi
A recept nehézségi foka: 2
Helye a tartalomjegyzékben:   Levesek 
Cimkék: Levesek, Főétel előtt, Hideg téli napokra, Karácsony, Böjt, Főtt, Édes, Meleg, Tésztafélék, Tojás, Kímélő

Hozzávalók 4 személyre:

kalória
(kcal)
fehérje
(g)
zsír
(g)
szénhidrát
(g)
rost
(g)
koleszterin
(mg)
1 csipet konyhasó 0 0 0 0 0 0
2 db tojássárgája 54 2.4 4.9 0.1 0 272
1 csomag vaníliás cukor 400 0 0 99.9 0 0
1 kevés fahéj 0 0 0 0 0 0
1 liter sör (világos) 38 0 0 4.6 0 0
1 evőkanál étkezési keményítő 344 0.5 0 86 0 0
30 dkg cukor 402 0 0 99.9 0 0
10 dkg mazsola 287 2.4 0 65 5.4 0
10 dkg kenyér 251 10 0.8 53.5 1.1 0
az adatok tájékoztató jellegűek, hiányosak (?) és 100g alapanyagra vonatkoznak
A kenyeret felkockázzuk és fazékba tesszük, hozzáadjuk a mazsolát, a kétféle cukrot, a fahéjat és a sót. Felöntjük 4 deci vízzel. Takarékon 5 percig forraljuk. Hozzáöntjük a sört és még öt percig forraljuk. 1 deci vízben elkeverjük az étkezési keményítőt és a leveshez öntjük, éppen csak kiforraljuk. Egy merőkanálnyi levesben elkeverjük a tojássárgáját és a tűzről levett levesben elkeverjük, majd tálaljuk.