Diós gorgonzolával töltött körte (Hajókonyha recept)
 
Elkészítési idő: 30 perc
Munkaidő: 10 perc
A recept forrása: Steffy
A recept nehézségi foka: 2
Helye a tartalomjegyzékben:   Előételek 
Cimkék: Hidegkonyhai készítmények, Előételek, Köretek, Főétel előtt, Főétel mellé, Meleg nyári napokra, Buli, Töltött, Főtt, Sós, Tejtermékek, Gyümölcsök, Kímélő

Hozzávalók 4 személyre:

kalória
(kcal)
fehérje
(g)
zsír
(g)
szénhidrát
(g)
rost
(g)
koleszterin
(mg)
1 maréknyi dió 654 18.6 57 11.7 7.5 0
ízlés szerint bors 0 0 0 0 0 0
1 dl tejszín 372 21.5 30.6 2 0 90
1 dl húsalaplé ? ? ? ? ? ?
1 csipet cukor 402 0 0 99.9 0 0
1 kevés citromlé 18 0.2 0 3.1 0 0
15 dkg Gorgonzola 0 ? ? ? ? ?
2 db körte 53 0.4 0.3 12 2.8 0
az adatok tájékoztató jellegűek, hiányosak (?) és 100g alapanyagra vonatkoznak
Két érett, de kemény körtét meghámozunk és a magházát karalábévájóval kiemeljük. Azonnal citromos vízbe tesszük, melyet csipetnyi cukorral ízesítünk és a körtéket 5 percig gyenge tűzön főzzük. A főzővízben hagyjuk kihűlni. A tejszínt a húsalaplével felforraljuk, megborsozzuk és belekeverjük a darabokra tördelt gorgonzolát. Hűlni hagyjuk, majd belekeverjük a darált diót. A körték domború részéből egy lapocskát levágunk, hogy jól megálljanak, majd az üregükbe púpozzuk a mártást.
Előételként vagy hideg sültek köreteként adhatjuk.