Marhapörkölt Herceg módra (Hajókonyha recept)
 
Elkészítési idő: 120 perc
Munkaidő: 30 perc
A recept forrása: Herceg Feri
A recept nehézségi foka: 3
Helye a tartalomjegyzékben:   Húsételek  Marhából 
Cimkék: Húsételek, Főétel, Sörözés, borozás, Párolt, Bogrács, Sós, Meleg, Húsfélék

Hozzávalók 4 személyre:

kalória
(kcal)
fehérje
(g)
zsír
(g)
szénhidrát
(g)
rost
(g)
koleszterin
(mg)
80 dkg marhahús közepes zsírtartalmú 205 19 14 0.6 0 75
3 fej vöröshagyma 40 1.2 0.1 8.3 3.1 0
1 evőkanál fűszerpaprika 342 13 4 63 0 0
2 db paradicsom 22 1 0.2 4 1.8 0
3 db zöldpaprika 20 1.2 0.3 3 2 0
10 dkg mangalicazsír 898 0.1 99.7 0 0 0
ízlés szerint bors 0 0 0 0 0 0
ízlés szerint konyhasó 0 0 0 0 0 0
1 gerezd fokhagyma 134 6.8 0.1 26.3 0.8 0
az adatok tájékoztató jellegűek, hiányosak (?) és 100g alapanyagra vonatkoznak
A felhevített zsírban aranysárgára fonnyasztjuk a vöröshagymát, s beletesszük a húst, elkeverjük, s jól lepörköljük. Hogy a paprika meg ne barnuljon, és ezáltal színét, zamatját el ne veszítse, csak akkor tegyük bele, ha a húst már lepörköltük. Aztán rádobjuk az apróra darabolt paradicsomot és a zöldpaprikát is, kb. 1-2 deci vizet öntünk alá, megsózzuk, és 1 gerezd összenyomott fokhagymával puhára pároljuk.
A pörköltnek jó sűrű levének kell lennie, s legalább annyinak, hogy a húsdarabkákat majdnem belepje.
Sós vízben főtt burgonyával vagy tarhonyával tálaljuk.
Idénysavanyúságot adjunk mellé.