Mézeskalács karácsonyfadísznek (Hajókonyha recept)
Munkaidő: 60 perc A recept forrása: Gizi néni A recept nehézségi foka: 3 Helye a tartalomjegyzékben: Sütőben sült tészták Cimkék: Édességek, Tészták, Hideg téli napokra, Karácsony, Csőben sült, Édes, Tojás, Gabonafélék Hozzávalók 4 személyre: Mézeskalács karácsonyfadísznek
Díszítő cukormáz mézeskalácshoz
Mézeskalács karácsonyfadísznek A szárazanyagokat összekeverjük, majd belemorzsoljuk a zsiradékot. Deszkán kupacot formálunk, majd a közepébe mélyedést készítve, beleütjük a tojásokat és a meglangyosított mézet, összegyúrjuk. Ez nem rövid folyamat, ne legyünk türelmetlenek. A deszkát lisztezhetjük bőven. A tészta ne legyen lágy. Végül 2-3 mm vastagra nyújtsuk ki és kiszúróval vágjuk ki. Késsel emeljük zsírozott, lisztezett sütőlapra, majd forró sütőben, néhány perc alatt süssük készre. Kihűlés után díszítsük cukormázzal és, ha megszáradt a máz, fűzzünk bele cérnát, így könnyen a fára akaszthatjuk. Díszítő cukormáz mézeskalácshoz A tojásfehérjét a porcukorral jól elkeverjük, de ne verjük habbá. A tojás méretétől függően, több cukor is szükséges lehet. Sűrűn folyó masszát kell kapnunk. A felhasználás szerint ételszínezékkel, kakaóporral, cékla- ill. spenótlével színezhetjük. Kis nejlonzacskóba töltjük, majd a zacskó sarkát levágva, díszíthetjük, írhatjuk a mézeskalácsot. Doboz vagy házikó összeállításánál ragasztónak használhatjuk. | |||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||