Karácsonyi fahéjtorta (Hajókonyha recept)
 
Elkészítési idő: 75 perc
Munkaidő: 20 perc
A recept forrása: Gizi néni
A recept nehézségi foka: 3
Helye a tartalomjegyzékben:   Sütőben sült tészták 
Cimkék: Tészták, Édességek, Desszert, Uzsonna, Karácsony, Csőben sült, Édes, Tésztafélék, Tojás, Tejtermékek, Kímélő

Hozzávalók 4 személyre:

A karácsonyi fahéjtorta tésztája
kalória
(kcal)
fehérje
(g)
zsír
(g)
szénhidrát
(g)
rost
(g)
koleszterin
(mg)
25 dkg liszt 339 11.7 2.7 70.7 4.7 0
8 dkg cukor 402 0 0 99.9 0 0
1 csomag vaníliás cukor 400 0 0 99.9 0 0
12 dkg margarin ? ? ? ? ? ?
1 csipet konyhasó 0 0 0 0 0 0
az adatok tájékoztató jellegűek, hiányosak (?) és 100g alapanyagra vonatkoznak

A karácsonyi fahéjtorta tölteléke
kalória
(kcal)
fehérje
(g)
zsír
(g)
szénhidrát
(g)
rost
(g)
koleszterin
(mg)
15 dkg cukor 402 0 0 99.9 0 0
3 db tojás 66 5.4 4.8 0.3 0 274
2,5 dl tejszín 372 21.5 30.6 2 0 90
20 dkg mandula 610 27.6 52.2 6.8 9.8 0
4 dkg zsemlemorzsa 344 10.2 0.9 73.3 4.2 0
5 dkg kandírozott narancshéj ? ? ? ? ? ?
1 evőkanál fahéj 0 0 0 0 0 0
1 csipet konyhasó 0 0 0 0 0 0
az adatok tájékoztató jellegűek, hiányosak (?) és 100g alapanyagra vonatkoznak

A karácsonyi fahéjtorta tésztája
A lisztet elmorzsoljuk egy csipet sóval, a cukorral, a vaníliás cukorral és a vajjal. Egy kikent, sütőpapírral bélelt tortaformába nyomkodjuk úgy, hogy 2-3 cm magas pereme is legyen. A 175 fokra előmelegített sütőben 10 percig elősütjük. Az időközben elkészített masszát az elősütött tésztára öntjük és további kb. 45 percig sütjük, tűpróbát végezzünk.
Kihűlés után díszítsük formán keresztül szórt porcukorral, vagy marcipán fenyővel.

A karácsonyi fahéjtorta tölteléke
Amíg a tészta sül, habosra keverjük a tojásokat a tejszínnel, a csipet sóval. Beledolgozzuk a darált mandulát, a zsemlemorzsát, az apróra vagdalt cukrozott narancshéjat és a fahéjat.