Karácsonyi csokoládétorta (Hajókonyha recept)
 
Elkészítési idő: 50 perc
Munkaidő: 40 perc
A recept forrása: Gixer
A recept nehézségi foka: 3
Helye a tartalomjegyzékben:   Sütőben sült tészták 
Cimkék: Tészták, Desszert, Uzsonna, Csőben sült, Karácsony, Édes, Hideg, Tésztafélék, Gyümölcsök

Hozzávalók 4 személyre:

Karácsonyi csokoládétorta
kalória
(kcal)
fehérje
(g)
zsír
(g)
szénhidrát
(g)
rost
(g)
koleszterin
(mg)
1 igény szerint tejszínhab 302 2.6 30 3 0 109
5 dkg étcsokoládé 0 5.8 29.2 62 0 0
10 dkg babapiskóta 389 9.7 4.4 77.7 0 0
1 üveg rumos meggy ? ? ? ? ? ?
1 csipet konyhasó 0 0 0 0 0 0
1 db tojássárgája 54 2.4 4.9 0.1 0 272
5 dkg cukor 402 0 0 99.9 0 0
10 dkg margarin ? ? ? ? ? ?
15 dkg liszt 339 11.7 2.7 70.7 4.7 0
2 evőkanál baracklekvár ? ? ? ? ? ?
az adatok tájékoztató jellegűek, hiányosak (?) és 100g alapanyagra vonatkoznak

Párizsi krém
kalória
(kcal)
fehérje
(g)
zsír
(g)
szénhidrát
(g)
rost
(g)
koleszterin
(mg)
10 dkg cukor 402 0 0 99.9 0 0
3 dl tejszín 372 21.5 30.6 2 0 90
20 dkg margarin ? ? ? ? ? ?
1/2 dl rum 365 52 0 0 0 0
30 dkg étcsokoládé 0 5.8 29.2 62 0 0
az adatok tájékoztató jellegűek, hiányosak (?) és 100g alapanyagra vonatkoznak

Karácsonyi csokoládétorta
A lisztet összeszitáljuk a cukorral és a sóval, majd a vajjal gyorsan összemorzsoljuk, belegyúrjuk a tojássárgáját és összegyúrjuk. Folpackba tekerjük és 1 órára hűtőbe tesszük. Két fólia között kinyújtjuk és sütőpapírral bélelt kerek sütőformába nyomkodjuk. Előmelegített 180 fokos sütőben 10-15 perc alatt aranysárgára sütjük. Hagyjuk kihűlni. Közben elkészítjük a párizsi krémet. A kihűlt tésztalapot visszatesszük a folpackkal bélelt tortaformába. Vékonyan megkenjük lekvárral, majd rákenjük a krém felét, melybe belekevertük a kimagozott meggyet. Elsimítjuk, majd kirakjuk a meggy levébe mártott babapiskótával. Óvatosan, hogy a piskótát ne zúzzuk szét rákenjük a maradék krémet, kissé lenyomkodjuk, majd hűtőben dermesztjük. A formát lehúzva, meleg vízbe mártott késsel az oldalán elsimítjuk a krémet, a tetejére terítünk egy sütőpapírt, melyből karácsonyfa alakot vágtunk ki és megszórjuk a reszelt étcsokoládéval. A torta szélét tejszínhabrózsákkal és rumos meggyszemekkel díszítjük.
Meleg vízbe mártott késsel szeleteljük.

Párizsi krém
A tejszínt a rummal és a cukorral felforraljuk, majd a darabokra tördelt, magas kakaótartalmú étcsokoládét, kevergetve, felolvasztjuk benne. Ha a csokoládé felolvadt benne, hűlni hagyjuk. Amikor már csak langyos, a szobahőmérsékletű, vajjal habosra keverjük.
Nugát, fatörzstorta, lúdláb, tátracsúcs készítéséhez és csokoládés torták töltéséhez, bevonásához alkalmazható.