Karácsonyi csokoládétorta (Hajókonyha recept)
Munkaidő: 40 perc A recept forrása: Gixer A recept nehézségi foka: 3 Helye a tartalomjegyzékben: Sütőben sült tészták Cimkék: Tészták, Desszert, Uzsonna, Csőben sült, Karácsony, Édes, Hideg, Tésztafélék, Gyümölcsök Hozzávalók 4 személyre: Karácsonyi csokoládétorta
Párizsi krém
Karácsonyi csokoládétorta A lisztet összeszitáljuk a cukorral és a sóval, majd a vajjal gyorsan összemorzsoljuk, belegyúrjuk a tojássárgáját és összegyúrjuk. Folpackba tekerjük és 1 órára hűtőbe tesszük. Két fólia között kinyújtjuk és sütőpapírral bélelt kerek sütőformába nyomkodjuk. Előmelegített 180 fokos sütőben 10-15 perc alatt aranysárgára sütjük. Hagyjuk kihűlni. Közben elkészítjük a párizsi krémet. A kihűlt tésztalapot visszatesszük a folpackkal bélelt tortaformába. Vékonyan megkenjük lekvárral, majd rákenjük a krém felét, melybe belekevertük a kimagozott meggyet. Elsimítjuk, majd kirakjuk a meggy levébe mártott babapiskótával. Óvatosan, hogy a piskótát ne zúzzuk szét rákenjük a maradék krémet, kissé lenyomkodjuk, majd hűtőben dermesztjük. A formát lehúzva, meleg vízbe mártott késsel az oldalán elsimítjuk a krémet, a tetejére terítünk egy sütőpapírt, melyből karácsonyfa alakot vágtunk ki és megszórjuk a reszelt étcsokoládéval. A torta szélét tejszínhabrózsákkal és rumos meggyszemekkel díszítjük. Meleg vízbe mártott késsel szeleteljük. Párizsi krém A tejszínt a rummal és a cukorral felforraljuk, majd a darabokra tördelt, magas kakaótartalmú étcsokoládét, kevergetve, felolvasztjuk benne. Ha a csokoládé felolvadt benne, hűlni hagyjuk. Amikor már csak langyos, a szobahőmérsékletű, vajjal habosra keverjük. Nugát, fatörzstorta, lúdláb, tátracsúcs készítéséhez és csokoládés torták töltéséhez, bevonásához alkalmazható. | |||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||