Mézeskalács (Hajókonyha recept)
Munkaidő: 40 perc A recept forrása: Gizi néni A recept nehézségi foka: 3 Helye a tartalomjegyzékben: Sütőben sült tészták Cimkék: Tészták, Édességek, Hideg téli napokra, Karácsony, Csőben sült, Édes, Tésztafélék Hozzávalók 4 személyre: Mézeskalács
Díszítő cukormáz mézeskalácshoz
Mézeskalács A vajat és a mézet forró vízbe állított edényben melegítsük fel. Egy tálban keverjünk össze 3 tojást, a porcukorral, a fűszerkeverékkel és a szalalkálival, majd öntsük hozzá a mézes keveréket. Ismételt keverés után dolgozzuk bele a lisztet. Ragadós tésztát kell kapnunk. letakarva pihentessük, szobahőmérsékleten, 24 órát, de lehet több napot is. Lisztezett deszkán és nyújtsuk 2-4 mm vastagra, a nyújtás kezdetén a tetejét is lisztezzük. Kiszúróval vagy derelyevágóval vágjuk a kívánt alakra. Késsel vagy lapáttal tegyük vajazott, lisztezett sütőlapra, a tetejét felvert tojással lekenve, 200 fokos sütőben, 4-5 perc alatt süssük készre. Kihűlés után cukormázzal díszítsük, langyos helyen néhány óra alatt rászárad. A képen látható házikó karamellizált cukorral lett összeragasztva Díszítő cukormáz mézeskalácshoz A tojásfehérjét a porcukorral jól elkeverjük, de ne verjük habbá. A tojás méretétől függően, több cukor is szükséges lehet. Sűrűn folyó masszát kell kapnunk. A felhasználás szerint ételszínezékkel, kakaóporral, cékla- ill. spenótlével színezhetjük. Kis nejlonzacskóba töltjük, majd a zacskó sarkát levágva, díszíthetjük, írhatjuk a mézeskalácsot. Doboz vagy házikó összeállításánál ragasztónak használhatjuk. | |||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||