Korhelyhalászlé (Hajókonyha recept)
 
Elkészítési idő: 60 perc
Munkaidő: 20 perc
A recept forrása: Gézuka
A recept nehézségi foka: 3
Helye a tartalomjegyzékben:   Levesek 
Cimkék: Levesek, Főétel előtt, Főétel, Szabadban, Buli, Főtt, Bogrács, Sós, Savanyú, Halak, Zöldség

Hozzávalók 4 személyre:

kalória
(kcal)
fehérje
(g)
zsír
(g)
szénhidrát
(g)
rost
(g)
koleszterin
(mg)
igény szerint citrom 31 0.4 0.6 2.3 5.3 0
ízlés szerint konyhasó 0 0 0 0 0 0
ízlés szerint bors 0 0 0 0 0 0
2 db babérlevél 0 0 0 0 0 0
1 db tojássárgája 54 2.4 4.9 0.1 0 272
2 dl tejföl (20%) 216 3.3 20 3.9 0 110
1 evőkanál pirospaprika ? ? ? ? ? ?
1 fél zeller 31 1.4 0.3 5 4.2 0
1 szál fehérrépa 30 1.2 0.1 5.9 7.5 0
1 szál sárgarépa 40 1.2 0.2 8.1 3.4 0
3 fej vöröshagyma 40 1.2 0.1 8.3 3.1 0
5 dkg zsír 898 0.1 99.7 0 0 100
1 kg ponty 143 15.8 8.7 0.1 0 70
az adatok tájékoztató jellegűek, hiányosak (?) és 100g alapanyagra vonatkoznak
A pontyot kifilézzük és beirdaljuk, feldaraboljuk, majd besózzuk. A zöldségeket gyufaszálnyi csíkokra, a hagymát apró kockára vágjuk. A bográcsban felhevítjük a zsírt, az apróra vágott hagymát a zsírban megpirítjuk, majd a zöldségeket hozzáadva jól átforgatjuk és addig hagyjuk a tűzön, amíg enyhe színt kapnak. Ekkor. a tűzről lehúzva belekeverjük a paprikát, átkeverjük és felöntjük 2 liter vízzel. Felforraljuk és beletesszük a haldarabokat, a borsot és a babérlevelet. Nagy lángon fél órát forraljuk. Lehúzzuk a tűzről, behabarjuk a tejfölben elkevert tojássárgájával, összemelegítjük, de nem forraljuk újra. Tálalás előtt citromlével pikánsra ízesítjük.
Citromgerezdeket, csípőspaprikát, friss, puha kenyeret tálaljunk mellé.