Zamatos sütőtök (Hajókonyha recept)
 
Elkészítési idő: 40 perc
Munkaidő: 15 perc
A recept forrása: Gizi néni
A recept nehézségi foka: 2
Helye a tartalomjegyzékben:   Köretek 
Cimkék: Köretek, Saláták, Főétel mellé, Buli, Karácsony, Hétvégi ebéd, Főtt, Édes, Sós, Savanyú, Csípős, Hideg, Zöldség

Hozzávalók 4 személyre:

kalória
(kcal)
fehérje
(g)
zsír
(g)
szénhidrát
(g)
rost
(g)
koleszterin
(mg)
3 evőkanál olívaolaj 901 0 99.6 0 0 0
3 evőkanál fehérborecet ? ? ? ? ? ?
1 evőkanál méz 327 0.4 0 81 0 0
2 evőkanál szójaszósz 66 10.5 0.1 5.6 0 0
1 késhegynyi édeskömény 0 0 0 0 0 0
2 db chili paprika 0 ? ? ? ? ?
2 evőkanál gyömbér 61 2.5 0.8 11 0 0
1 dl száraz fehérbor 70 0 0 16 0 0
ízlés szerint konyhasó 0 0 0 0 0 0
ág kakukkfű 0 0 0 0 0 0
2 db babérlevél 0 0 0 0 0 0
1 evőkanál margarin ? ? ? ? ? ?
80 dkg sütőtök 78 1.5 0.6 16.5 0.8 0
az adatok tájékoztató jellegűek, hiányosak (?) és 100g alapanyagra vonatkoznak
A tököt meghámozzuk, magjait eltávolítjuk és ujjbegynyi kockára vágjuk. A felhevített vajon átforgatjuk és kicsit pirítjuk. Hozzáadjuk a babért és a kakukkfüvet, megsózzuk, megborsozzuk és felöntve a borral és némi vízzel, roppanósan puhára pároljuk. Lecsepegtetjük, a fűszereket kidobjuk, és hagyjuk langyosra hűlni. Az öntethez valókat a botmixer poharába öntjük, a chilit előtte vágjuk apróra, a gyömbért reszeljük le és dolgozzuk össze. A tökkockákkal óvatosan forgassuk át és egy éjszakát hagyjuk hűvös helyen pihenni. Ne tegyük hűtőbe vagy hagyjuk kicsit felmelegedni, mert így érvényesülnek az ízei.
Szárazabb sült húsok mellé adhatjuk köretnek.