Sütőtök krémleves tabascoval (Hajókonyha recept)
 
Elkészítési idő: 50 perc
Munkaidő: 15 perc
A recept forrása: Zsú
A recept nehézségi foka: 2
Helye a tartalomjegyzékben:   Levesek 
Cimkék: Levesek, Hideg téli napokra, Főétel előtt, Karácsony, Szilveszter, Macskajajra, Hirtelen sült, Főtt, Édes, Sós, Csípős, Meleg, Zöldség, Tejtermékek

Hozzávalók 4 személyre:

kalória
(kcal)
fehérje
(g)
zsír
(g)
szénhidrát
(g)
rost
(g)
koleszterin
(mg)
1 fej vöröshagyma 40 1.2 0.1 8.3 3.1 0
1 evőkanál cukor 402 0 0 99.9 0 0
60 dkg sütőtök 78 1.5 0.6 16.5 0.8 0
8 dl zöldségalaplé ? ? ? ? ? ?
ízlés szerint bors 0 0 0 0 0 0
ízlés szerint konyhasó 0 0 0 0 0 0
2 dl tejszín 372 21.5 30.6 2 0 90
igény szerint tortilla chips 0 ? ? ? ? ?
igény szerint Tabasco mártás ? ? ? ? ? ?
igény szerint parmezán sajt 375 22.6 29.7 1.6 0 0
2 evőkanál olaj 899 0 99.9 0 0 0
az adatok tájékoztató jellegűek, hiányosak (?) és 100g alapanyagra vonatkoznak
A felhevített olajon barnítsuk meg a cukrot, dobjuk rá a finomra vágott hagymát és a megtisztított, kimagozott, kockára vágott sütőtököt. Kevergetve süssük, addig, amíg a karamell feloldódik. Ekkor öntsük fel az alaplével és 20-25 perc alatt főzzük puhára. Keverjük bele a tejszínt és botmixerrel pürésítsük. Tányérokba merve tálaljuk. Ki-ki maga ízesítse tabascoval, reszelt parmezánnal és kis darabokra tört chips-szel.