Pikáns sütőtökkrémleves (Hajókonyha recept)
 
Elkészítési idő: 50 perc
Munkaidő: 20 perc
A recept forrása: Steffy
A recept nehézségi foka: 3
Helye a tartalomjegyzékben:   Levesek 
Cimkék: Levesek, Főétel előtt, Hideg téli napokra, Karácsony, Böjt, Főtt, Hirtelen sült, Sós, Édes, Csípős, Meleg, Zöldség

Hozzávalók 4 személyre:

kalória
(kcal)
fehérje
(g)
zsír
(g)
szénhidrát
(g)
rost
(g)
koleszterin
(mg)
80 dkg sütőtök 78 1.5 0.6 16.5 0.8 0
2 dl tejszín 372 21.5 30.6 2 0 90
5 dl zöldségalaplé ? ? ? ? ? ?
ízlés szerint konyhasó 0 0 0 0 0 0
ízlés szerint fehérbors 0 0 0 0 0 0
1 evőkanál gyömbér 61 2.5 0.8 11 0 0
1 db chili paprika 0 ? ? ? ? ?
1 kávéskanál kakukkfű 0 0 0 0 0 0
2 gerezd fokhagyma 134 6.8 0.1 26.3 0.8 0
1 fej vöröshagyma 40 1.2 0.1 8.3 3.1 0
3 evőkanál olaj 899 0 99.9 0 0 0
az adatok tájékoztató jellegűek, hiányosak (?) és 100g alapanyagra vonatkoznak
A sütőtököt tisztítsuk meg és vágjuk kis kockára. A felhevített olajban pároljuk meg, a finomra vágott hagymát, majd dobjuk rá a tököt, a zúzott fokhagymát, a feldarabolt, ízlés szerint kimagozott chilit és a fűszereket. Néhányszor forgassuk át, hogy kicsit átpiruljon, majd öntsük fel az alaplével. Főzzük puhára és botmixerrel törjük össze. Keverjük el benne a tejszínt és forrón tálaljuk.
A tetejére szórhatunk pirított tökmagot és néhány csepp tökmagolajat.