Balatoni mustos pecsenye (Hajókonyha recept)
 
Elkészítési idő: 100 perc
Munkaidő: 25 perc
A recept forrása: Terka
A recept nehézségi foka: 3
Helye a tartalomjegyzékben:   Húsételek  Sertésből 
Cimkék: Húsételek, Főétel, Hétvégi ebéd, Kemence, Sütőzacskó, Sós, Meleg, Húsfélék, Zöldség

Hozzávalók 4 személyre:

kalória
(kcal)
fehérje
(g)
zsír
(g)
szénhidrát
(g)
rost
(g)
koleszterin
(mg)
1 dl száraz fehérbor 70 0 0 16 0 0
3 dl must 65 0.6 0.05 15 0.1 0
3 evőkanál olaj 899 0 99.9 0 0 0
ízlés szerint konyhasó 0 0 0 0 0 0
ízlés szerint bors 0 0 0 0 0 0
1 kávéskanál köménymag 0 0 0 0 0 0
3 gerezd fokhagyma 134 6.8 0.1 26.3 0.8 0
1 fej vöröshagyma 40 1.2 0.1 8.3 3.1 0
1 szál fehérrépa 30 1.2 0.1 5.9 7.5 0
1 szál sárgarépa 40 1.2 0.2 8.1 3.4 0
80 dkg sertéscomb 160 17.5 23.9 0.3 0 70
az adatok tájékoztató jellegűek, hiányosak (?) és 100g alapanyagra vonatkoznak
A zöldségeket feldaraboljuk, a sertéscombot sózzuk, borsozzuk meg és hintsük rá a köménymagot. A felforrósított olajban süssük körbe, ha szükséges sütés előtt kössük körbe konyhai zsineggel, hogy a végén szebben szeletelhessük. Vegyük ki a zsiradékból és pirítsuk át a zöldségeket is, amíg a sárgarépa kis színt kap. Tegyük a húst sütőzacskóba, szórjuk mellé a zöldséget a szaftjával együtt és öntsük bele a mustot is.
Zárjuk le a zacskót és előmelegített 180 fokos sütőben süssük 80 percig. Vegyük ki a húst, a zöldségeket turmixoljuk össze, ha túl sűrű lenne hígítsuk a borral, forraljuk össze és öntsük a felszeletelt pecsenyére.
Főtt szélesmetélttel vagy burgonyafánkkal tálaljuk.